United colors of... tragedy - Η Benetton και η μοιραία γέφυρα στην Γένοβα

Η εμπλοκή της οικογένειας Benetton στην κατασκευή της μοιραίας γέφυρας στη Γένοβα ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων στην Ιταλία

United colors of... tragedy - Η Benetton και η μοιραία γέφυρα στην Γένοβα

Ενας ασθενής του AIDS στο νεκροκρέβατό του, μια μαύρη γυναίκα που θηλάζει ένα λευκό μωρό, η βαμμένη με αίμα στολή ενός σκοτωμένου στρατιώτη, ο Πάπας που φιλά στο στόμα έναν ιμάμη. Για δεκαετίες ολόκληρες, οι αμφιλεγόμενες διαφημίσεις της Benetton έκαναν κάτι πολύ μεγαλύτερο από το να πουλούν χρωματιστά πουλόβερ. Έστελναν σε κάθε γωνιά του πλανήτη ένα μήνυμα συμπόνιας και αποδοχής του διαφορετικού, αποτελώντας μια ωδή στη ζωή και στην αγάπη που νικά το μίσος. Είναι λοιπόν τουλάχιστον ειρωνικό που η οικογένεια Μπένετον νιώθει σήμερα το μίσος ολόκληρης της Ιταλίας. Η γέφυρα της Γένοβας που κατέρρευσε, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 43 νεκρούς, ανήκε στη δική τους εταιρεία, Atlantia. Σήμερα, από τα περίφημα «Ηνωμένα Χρώματα της Benetton» έχει απομείνει μόνο το κόκκινο του αίματος.

 

Της ΚΟΡΙΝΑΣ ΣΑΜΑΡΚΟΥ

Ο Λουτσιάνο Μπένετον έκλαψε εκείνο το βράδυ, είπαν στις ιταλικές εφημερίδες άνθρωποι του περιβάλλοντός του. Είναι πράγματι μια σκοτεινή σελίδα στην ιστορία μιας οικογένειας που έγραψε ένα επιχειρηματικό success story γεμάτο με χρώματα και μηνύματα κοινωνικής ευαισθησίας. Τα τέσσερα αδέρφια από το Τρεβίζο ορφάνεψαν σε τρυφερή ηλικία, όταν ο πατέρας τους πέθανε από νεφρίτιδα στη Λιβύη, όπου είχε μεταναστεύσει και δούλευε σαν οδηγός φορτηγού, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο για την οικογένειά του. Ο Λουτσιάνο, ο Τζιλμπέρτο, η Τζουλιάνα και ο Κάρλο άφησαν το σχολείο και έπιασαν δουλειά για να τα βγάλουν πέρα.

Η 81χρονη σήμερα Τζουλιάνα έραβε πουκάμισα για ένα μικρό μαγαζί με ρούχα και μέχρι τα 17 της χρόνια είχε γίνει κιόλας πολύ καλή. Κάπως έτσι έπλεξε το κίτρινο πουλόβερ, από το οποίο ξεκίνησαν όλα, σαν δώρο για τον Λουτσιάνο. Κάθε φορά που το φορούσε, ο αδερφός της ξεχώριζε μέσα στη θάλασσα των μουντών ρούχων της εποχής και όλοι τον ρωτούσαν από πού το είχε αγοράσει. Και τότε, τηλεφώνησε στην Τζουλιάνα για να της περιγράψει το σχέδιό του: «Εσύ θα τα φτιάχνεις και εγώ θα τα πουλάω». Ο ρόλος του Τζιλμπέρτο ήταν να μαζεύει και να επενδύει τα χρήματα που έβγαζαν. Άλλωστε ήταν ο πιο μορφωμένος από όλους, αφού είχε φοιτήσει στο σχολείο έως τα 14 του, κάτι που τον καθιέρωσε μέχρι σήμερα σαν το οικονομικό μυαλό της οικογένειας.

Η ΑΡΧΗ

Ξεκινούν με ένα μικρό μαγαζί σε ένα στενό, αλλά γρήγορα φτάνουν μέχρι το Παρίσι. Τη δεκαετία του 1980, οι Μπένετον λειτουργούν περισσότερα από 1.000 σημεία πώλησης στην Ιταλία, 250 στη Γερμανία, 280 στη Γαλλία και 100 στη Βρετανία. Ό,τι αγγίζουν γίνεται χρυσός. Τα τέσσερα αδέρφια αποτελούν μία παγκόσμια υπερδύναμη της μόδας.

Όμως εάν η οικογενειακή επιχείρηση δεν θυμίζει σε τίποτα πια εκείνο το μικρό μαγαζί με τα πουλόβερ στο Τρεβίζο, το χρωστά στον Τζιλμπέρτο. Δική του ιδέα ήταν η διαφοροποίηση της εταιρείας και η συμμετοχή της στο κύμα των αποκρατικοποιήσεων που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία τη δεκαετία του 1990. Κάπως έτσι, η οικογένεια Μπένετον διαθέτει σήμερα περιουσιακά στοιχεία αξίας 12 δισ. ευρώ και συμφέροντα σε αυτοκινητοδρόμους, αεροδρόμια, εστιατόρια, τηλεπικοινωνίες και στο finance.

Η στρατηγική του Τζιλμπέρτο δικαιώθηκε όταν η Benetton έπεσε σε παρακμή, αδύναμη να απαντήσει στον ανταγωνισμό της Zara και των άλλων πολυεθνικών του fast fashion. Όμως αυτές ακριβώς οι επιχειρήσεις που κράτησαν τους Μπένετον πλούσιους, είναι που τους μετατρέπουν σήμερα στα πιο μισητά πρόσωπα της Ιταλίας.

Η υπόσχεσή τους να ξαναχτίσουν τη γέφυρα μέσα σε οκτώ μήνες και να διαθέσουν σε πρώτη φάση 500 εκατ. ευρώ για να ελαφρύνουν τον πόνο των θυμάτων, δεν κατάφερε να αλλάξει τη γνώμη των Ιταλών. Στα μάτια τους, η οικογένεια έβαλε το κέρδος της πάνω από την ασφάλεια. Άλλωστε κάτι παρόμοιο είχε γίνει και το 2013, όταν η κατάρρευση ενός εργοστασίου στο Μπαγκλαντές που έφτιαχνε ρούχα της Benetton, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 1.100 εργατών. Τα οργισμένα μηνύματα κατά της Benetton και οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των προϊόντων της κατακλύζουν σήμερα τα social media.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ

Μάταια οι Μπένετον εξηγούν ότι έχουν επενδύσει 10 δισ. ευρώ στους ιταλικούς δρόμους την τελευταία δεκαετία. Η τραγωδία στη Γένοβα έδωσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία στην κυβέρνηση των λαϊκιστών να χτυπήσει τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και την Ευρώπη, που με τους δημοσιονομικούς κανόνες της δεν αφήνει την Ιταλία να επενδύσει στις υποδομές της. Οι Μπένετον χρηματοδοτούσαν τις προεκλογικές καμπάνιες των προηγούμενων κυβερνήσεων για να μπορούν να διατηρούν τα επικερδή συμβόλαια παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο. «Η Benetton δεν πλήρωσε για τη δική μου προεκλογική καμπάνια και έτσι είμαι ελεύθερος να ακυρώσω το συμβόλαιο», είπε, κατακρημνίζοντας την αξία της Atlantia στο χρηματιστήριο.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ