Ανώμαλη προσγείωση για Airtickets-travelplanet24

Προσωρινή αναστολή έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων από τον Όμιλο Tripsta

Ανώμαλη προσγείωση για Airtickets-travelplanet24


Ένα ντόμινο εξελίξεων με απολήξεις στον ελληνικό τουρισμό και στο επιχειρηματικό σκηνικό. Η αναστολή έκδοσης μελλοντικών αεροπορικών εισιτηρίων και η απόφαση για ριζική αναδιάρθρωση των λειτουργιών της σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας του φιλόδοξου σχήματος.

Πριν περίπου τέσσερα χρόνια, ξένο δημοσίευμα έκανε λόγο για καθυστερούμενες πληρωμές της τάξης των 45 εκατ. ευρώ της AirFastTickets προς την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ).

Η Tripsta αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, που η εταιρεία δεν έχει διαψεύσει, η Tripsta εμφανίζει συσσωρευμένες υποχρεώσεις προς την αεροπορική αγορά της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.

Πάντως, το σύνολο των υποχρεώσεων εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο, εάν ληφθεί υπόψη ότι το 2017 η Tripsta είχε εμφανίσει συνολικές πωλήσεις ύψους 738,3 εκατ. ευρώ και είχε πουλήσει συνολικά 2,8 εκατομμύρια εισιτήρια, καταγράφοντας ρυθμό αύξησης 21,23% και 8% σε έσοδα και εισιτήρια, αντίστοιχα.

Το ενιαίο σχήμα airtickets και travelplanet24 δραστηριοποιούνταν εκτός Ελλάδας με βασικό όχημα την Tripsta μέσω της οποίας σχεδίαζε να προχωρήσει σε εξαγορές που θα ενίσχυαν περαιτέρω τη θέση της.

Στην ελληνική αγορά αεροπορικών εισιτηρίων τα δύο διαδικτυακά πρακτορεία του ομίλου (airtickets και travelplanet24) υπολογίζεται ότι αντιπροσώπευσαν σχεδόν το 40% της εγχώριας αγοράς.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαϊου 2018 οι συνολικές πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων από γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έφθασαν τα 695,27 εκατ. ευρώ από τα οποία 272,4 φέρονται να αντιστοιχούσαν σε εισιτήρια που εκδόθηκαν από την airtickets και το travelplanet24.

Διαβάστε επίσης: «Κανόνι» Airtickets και Travelplanet24 - Τι θα γίνει με τους κατόχους εισιτηρίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ