"Όμηρος" του Μπόμπολα ο Κούτρας στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Οι μετοχικές ανακατατάξεις, οι ισορροπίες και ο «όρκος τιμής»

"Όμηρος" του Μπόμπολα ο Κούτρας στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Αυτή η φράση φαίνεται σύμφωνα με τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο να στοιχειώνει κάθε μέρα και πιο πολύ τον άλλοτε ισχυρό άνδρα των εργοταξίων, Δημήτρη Κούτρα. Ο άνθρωπος που μαζί με τον Γιώργο Μπόμπολα κυριαρχούσε σε όλα τα μεγάλα δημόσια έργα τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, που χόρευε τσάμικα με Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και έκοβε κορδέλες σε αυτοκινητόδρομους με φόντο το λογότυπο της ΑΚΤΩΡ, βρίσκεται σήμερα όμηρος των ίδιων των επιλογών του.

Όταν ο συνέταιρός του Γιώργος Μπόμπολας, παρέδωσε τα ηνία της αυτοκρατορίας του στους δύο γιους του, στον μεν Φώτη το MEGA και τον Πήγασο, στον δε Λεωνίδα την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τα όσα θα ακολουθούσαν . Για το MEGA και τον Πήγασο οι καταστροφικές συνέπειες είναι γνωστές, για τον δε κατασκευαστικό κολοσσό οι επόμενες μήνες θα κρίνουν καθοριστικά το μέλλον του. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που αποχωρώντας από το τιμόνι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο Γιώργος Μπόμπολας ανέθεσε στον Δημήτρη Κούτρα, να έχει υπό την «σκέπη» του, τον γιό του και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Λεωνίδα Μπόμπολα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διοίκηση του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας.

Έτσι ο Δημήτρης Κούτρας, ο άνθρωπος στον οποίο «βάραγαν προσοχές» όλοι οι μηχανικοί στα μεγάλα εργοτάξια της χώρας, τα τελευταία χρόνια ήταν επί της ουσίας η «σκιά» πάνω από τους γιους των παλιών συνεταίρων του, Λεωνίδα Μπόμπολα, Άγγελο Γιόκαρη και Έντυ Σαραντόπουλο, που πήραν τις θέσεις των πατεράδων τους στο Δ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο ίδιος άλλωστε δεν έχει διάδοχο για το θρόνο του, παρά μόνο έναν ανιψιό, που παρά την αδυναμία που του θρέφει, μέσα του ξέρει πως δεν θα είναι εύκολο να κουμαντάρει εργοτάξια.

Ενώ λοιπόν ο Δημήτρης Κούτρας, στα 75 του σήμερα, θα μπορούσε να κρεμάσει το κράνος του εργοταξίου και να επαναπαυθεί στις δάφνες του, βρίσκεται σύμφωνα με τα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους όμηρος μέσα στην ίδια του την εταιρεία. Οι εποχές που περηφανεύονταν ότι «εγώ έχτισα την Ελλάδα, κι αν δεν υπήρχα εγώ, οι Έλληνες θα μετακινούνταν ακόμη με άμαξες» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα κυνηγάει μίζερους διαγωνισμούς και ανέχεται να τον εκτοπίζουν Υπουργοί από τις φωτογραφίες εγκαινίων, αφού η…. πρώτη φορά Αριστερά δεν μπορεί να φωτογραφίζεται με τον άνθρωπο που η Επιτροπή Ανταγωνισμού χαρακτήριζε ως «αρχιερέα του καρτέλ στις κατασκευές».

Ακόμη χειρότερα, ενώ ξέρει ότι θα μπορούσε να απολαύσει την περιουσία που δικαίως έχτισε με χρυσοφόρα deals, όπως αυτό που έκλεισε με την ELDORADO GOLD στη Χαλκιδική, είναι υποχρεωμένος να ρίχνει τα λεφτά του στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ για να μην «καβαλήσουν» μετοχικά οι Καλλιτσάντσηδες τον Λεωνίδα Μπόμπολα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν πέρυσι. Η Alpha Bank έβγαλε προς διάθεση το 10% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που είχε ενεχυριασμένο από τον Γιάννη Τζιβέλη. Τότε ο Λεωνίδας Μπόμπολας (που κατέχει το 15% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) ξεκαθάριζε ότι δεν έχει άλλα λεφτά για να ρίξει στο μαγαζί. Αντίθετα οι αδερφοί Καλλιτσάντση (κατείχαν τότε λίγο πάνω από το 10% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) πιστοί στο δόγμα ότι «όποιος πιστεύει το μαγαζί του, το στηρίζει από την τσέπη του», είχαν διαμηνύσει ότι μπορεί να πάρουν ακόμα και το 10% που διέθετε η τράπεζα. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως θα τους καθιστούσε απόλυτους κυρίαρχους στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αφού θα αποκτούσαν πλέον μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που το μπλοκ Μπόμπολα-Κούτρα σχημάτιζε συνολικά. Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Δημήτρης Κούτρας (που τότε είχε περίπου 5%) με βαριά καρδιά έβαλε το χέρι στην τσέπη και τελικά το 10% του Τζιβέλη μοιράστηκε κατά το ήμισυ μεταξύ των Καλλιτσάντσηδων και του Κούτρα και το υπόλοιπο 5% το πήραν ξένοι θεσμικοί.

Επειδή όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται άλλοτε σαν φάρσα κι άλλοτε σαν τραγωδία, ο Δημήτρης Κούτρας ξαναζεί το ίδιο δράμα φέτος. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι αδερφοί Καλλιτσάντση του έχουν κάνει πρόταση να τους πουλήσει σε πολύ συμφέρουσα τιμή το σχεδόν 8% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που κατέχει. Κι ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες ο Δημήτρης Κούτρας θα είχε ήδη δεχθεί την πρόταση, εξασφαλίζοντας και κέρδος απαλλασσόμενος και από τις έγνοιες, αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο προσωπικό του συμφέρον και στον όρκο πίστεως που έχει δώσει τον Γιώργο Μπόμπολα «να έχει το νου του στο παιδί», δηλαδή στον Λεωνίδα Μπόμπολα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Εβδομάδα των Παθών κυριολεκτικά για τον Δημήτρη Κούτρα και με αμφίβολη την Ανάσταση.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ