«Συνωστισμός» επενδυτών για τα πετρέλαια στην Ελλάδα

«Συνωστισμός» επενδυτών για τα πετρέλαια στην Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο «πόλεμος» της ενέργειας στην ελληνική αγορά, με εγχώριους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους να παίρνουν θέσεις… μάχης.

Η χώρα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται στο σταυροδρόμι ενός διεθνούς ενεργειακού πολέμου για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας της ΕΕ.

Οι ανακαλύψεις εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου δημιούργησαν υψηλές προσδοκίες και για ένα πιθανό δυναμικό σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Και αυτό διότι αντίστοιχες γεωλογικές δομές διακρίνονται και στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και του Ιονίου.

Οι ελπιδοφόρες προοπτικές τράβηξαν το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών (Total και Exxon Mobil), το οποίο «πυροδότησε» και τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Η κατάθεση των προσφορών ανέδειξε μια αναπάντεχη συνεργασία εταιρειών, της ισπανικής Repsol και των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) που διεκδικούν τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου.

Η Energean Oil & Gas, η οποία ήταν εκείνη που αρχικά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο οικόπεδο, δεν εμφανίστηκε.

Για τα δύο μπλοκ της Κρήτης προσφορά κατέβασαν και πάλι τα ΕΛΠΕ μαζί με τις ExxonMobil και Total, όπως αναμενόταν, αλλά και εκεί υπήρξε μια ηχηρή απουσία, αυτή της ιταλικής Εni.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ