Παίρνουν θέσεις μάχης  πράκτορες και ΟΠΑΠ

Βροχή οι προσφυγές από 606 πρακτορεία που κατέβασαν ρολά επειδή δεν υπέγραψαν την αποικιοκρατική σύμβαση του Οργανισμού  

Παίρνουν θέσεις μάχης  πράκτορες και ΟΠΑΠ

Μπαράζ προσφυγών στην ελληνική δικαιοσύνη, από τα 606 πρακτορεία του ΟΠΑΠ που δεν υπέγραψαν τη νέα σύμβαση  και έκλεισαν απειλεί την ΟΠΑΠ, αφού ζητούν αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, αναμένεται το επόμενο διάστημα η απόφαση του ΣτΕ για τον Κανονισμό πρακτορείων, που αν τον ακυρώσει θα διευκολύνει τις διεκδικήσεις αποζημιώσεων, αφού η ΟΠΑΠ απαίτησε την υπογραφή των νέων συμβάσεων για να εναρμονιστούν με αυτόν τον Κανονισμό.

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Από τα 606 πρακτορεία που δεν υπέγραψαν την αποικιακή νέα σύμβαση έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 100 κύριες αγωγές και μέχρι τον Απρίλιο θα κατατεθούν και οι υπόλοιπες 500. Με τις αγωγές τα πρακτορεία ζητούν αποζημίωση 70.000 ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο, για κάθε χρόνο που θα είναι το πρακτορείο κλειστό, ποσό που ισούται με 40 εκ. ευρώ το χρόνο για τα 606 πρακτορεία, και αν κερδηθεί έστω και μία αγωγή, θα αναγκαστεί η εταιρεία να κάνει προβλέψεις.

Προς το παρόν, από τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν εκδικαστεί μόνο μια προσωρινή διαταγή έχει κερδηθεί. Πρόκειται για πρακτορείο στη Σάμο, το οποίο κατάφερε να κερδίσει την προσωρινή διαταγή και να συνεχίσει να λειτουργεί παρότι δεν υπέγραψε τη νέα σύμβαση, μέχρι να εκδικαστεί η αναγνώριση της ακυρότητας της καταγγελίας της σύμβασης του 2009.

Κρίσιμο ρόλο στην έκβαση όλων των νομικών διεκδικήσεων των πρακτόρων, θα παίξει η απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται το επόμενο διάστημα, στην αίτηση ακύρωσης του Κανονισμού πρακτορείων της ΕΕΕΠ του Δεκεμβρίου του 2016. Αν ο Κανονισμός ακυρωθεί, ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να πείσει ότι η νέα σύμβαση ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με την Ομοσπονδία Πρακτόρων, η οποία με πολλές Συνελεύσεις, απεργίες και ψηφίσματα είχε αντιταχθεί σθεναρά στη νέα σύμβαση και άλλαξε στάση στο τέλος.

Επίσης οι πράκτορες που έκλεισαν , κατέθεσαν προσφυγή στις 20.2.2018 στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΟΠΑΠ.

Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΥΜΑ

Όλα ξεκίνησαν με τον Κανονισμό πρακτορείων που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2016. Ακολούθως η ΟΠΑΠ απαίτησε σε 90 ημέρες να έχει υπογραφεί η νέα σύμβαση που επέβαλε στους πράκτορες εισάγοντας σημαντικές αλλαγές:

Α) αλλαγή στην προμήθεια και τον τρόπο πληρωμής των πρακτόρων. Ενώ μέχρι πέρυσι οι πράκτορες πληρώνονταν με 9% στον τζίρο και ενδιαφερόντουσαν οι παίκτες να κερδίζουν ώστε να παίζουν μεγαλύτερα ποσά, πλέον αυτό δεν ισχύει. Οι πράκτορες αμείβονται όταν οι παίκτες χάνουν, δηλαδή από τα κέρδη του ΟΠΑΠ και ειδικότερα με 39% του NGR το 2017, με 37% το 2018, με 35% ως το 2021 και μετά… με όποιο ποσοστό αποφασίσει ο ΟΠΑΠ μετά τη συμβολή της Deloitte…

«Ο επαγγελματικό κλάδος των πρακτόρων έως το 2021 θα απολέσει υπέρ της ΟΠΑΠ 240 εκ. ευρώ και για να μην τα χάσουν θα πρέπει να αυξήσουν την παικτική δραστηριότητα κατά 3,4 δις. Ευρώ, πάντα προσπαθώντας να κάνουν τους παίκτες να χάνουν» αναφέρει ο Κίμων Κλωνάρης πρώην Πρόεδρος της ΠΟΕΠΠ, πρώην πράκτορας του ΟΠΑΠ, είναι μεταξύ των πρακτόρων που πρωτοστάτησαν στην υποστήριξη της σύμβασης του 2009.

Β) την υποχρέωση των πρακτορείων αν ακολουθούν τις πολιτικές της ΟΠΑΠ όποιες κι αν είναι αυτές χωρίς να τις γνωρίζουν από πριν, ακόμη και αν οικονομικά δεν τις αντέχουν. Όπως μας εξηγεί ο κ. Κλωνάρης « οι πράκτορες που υπέγραψαν είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν σε όποιο ακίνητο τους υποδείξει η ΟΠΑΠ ακόμη και αν το ενοίκιο είναι τριπλάσιο, να ανακαινίσουν το κατάστημά τους πληρώνοντας τον προμηθευτή και τον κατασκευαστή που υποδεικνύει η εταιρεία και να εύχονται ο παίκτης να χάσει. Από εκεί που ήμασταν σύμβουλοι και φίλοι με τον παίκτη, τώρα οι πράκτορες …θα πληρωθούν άμα χάσει …»

Η νέα σύμβαση δηλαδή θέτει σε κίνδυνο και πολλά από τα πρακτορεία που υπέγραψαν τη σύμβαση καθώς αντιμετωπίζουν εξαντλητικές και ασφυκτικές πιέσεις και απαιτήσεις που αναμένεται να οδηγήσει σε χρεοκοπία εκατοντάδες και από όσα υπέγραψαν για να σωθούν. Σήμερα το δίκτυο του μονοπωλίου τυχερών παιχνιδιών αριθμεί 3.800 πρακτορεία και σύμφωνα με πληροφορίες στα σχέδια της εταιρείας, είναι να τα αυξήσει κατά 200-300 δίνοντας νέα σημεία σε νέους επενδυτές και στην επόμενη τριετία να έχει ολοκληρώσει το ξεκαθάρισμα φτάνοντας στα 3.200 σημεία.

Δηλαδή τουλάχιστον 800 πρακτορεία από όσα υπέγραψαν, αν είναι αδύναμα οικονομικά, και χρεοκοπήσουν θα φύγουν από τα χάρτη με χρέη. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται συζητήσεις ώστε να ανοίξουν πρακτορεία ΟΠΑΠ σε κάποια κεντρικά βενζινάδικα, στα σημεία που υπάρχουν κενά στον χάρτη του δικτύου.

ΑΡΙΘΜΟΙ

40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για κάθε χρόνο που είναι κλειστά το πρακτορεία είναι οι αποζημιώσεις που διεκδικούνται με τις αγωγές

3,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να αυξηθεί η παικτική δραστηριότητα για να ζυγίσουν οι πράκτορες τη χασούρα των 240 εκατ. υπέρ του ΟΠΑΠ

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ