Κόντρα στην οικονομική κρίση πάει η Κύκνος

Πάνω από 100 χρόνια αδιάκοπης πορείας

Κόντρα στην οικονομική κρίση πάει η Κύκνος

Με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και ρυθμούς ανάπτυξης 15% συνολικά την διετία 2016 -2017 η Κύκνος η ιστορική ελληνική κονσερβοποιϊα στην Ελλάδα έχει καταφέρει να παραμένει η πρώτη επιλογή των Ελλήνων καταναλωτών.
Σήμερα η βιομηχανία Κύκνος των αδερφών Μανουσάκη κατέχει ηγετική μερίδιο στην ελληνική αγορά ντομάτας (πελτέ, ντοματοχυμών κλπ), εκτοπίζοντας άλλα προϊόντα πολυεθνικών Ομίλων όπως το Pummaro.

H κονσερβοποιϊα ξεκίνησε τις δραστηριότητες της το 1911 σαν μικρό συσκευαστήριο λαχανικών και ντοματοπολτού από τους αδερφούς Μιχαήλ και Κωστή Μανουσάκη στην Ασίνη Αργολίδας.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1914 ξεκινά η παραγωγή ολόκληρων ντομάτων και μπανιών με συμμετοχή και της οικογένειας Παπαντωνίου, η οποία είχε χρηματοδοτήσει τη μικρή βιομηχανία με 60.000 δραχμές.
Το Δεκέμβριο του 1914 ενώ έχει ξεσπάσει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, η εταιρεία εγκαθίστατι σε δικές της εγκαταστάσεις εκεί όπου βρίσκεται η έδρα της έως και σήμερα στο Ναύπλιο.
Το 1915 κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, συντάχθηκε το καταστατικό της πρώτης στα Βαλκάνια «Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρείας Κονσερβών». Σήμερα η Κϋκνος κατέχει σταθερά ηγετική θέση στην ελληνική αγορά.
Το 1928 η επιχείρηση προχωρεί στη δημιουργία δεύτερου εργοστασίου, εγκαθιστώντας τους πρώτους ταχυσυμπυκωντές που εισήχθησαν στην Ελλάδα.
Με μια πρωτόγνωρη επένδυση για τα δεδομένα της εποχής η εταιρεία αγόρασε μηχανήματα από τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα επένδυσε στην διαφήμιση. Αποτέλεσμα ήταν τα ράφια των μπακάλικων να γεμίσουν με τον Πελτέ Κύκνος.
Η εταιρεία επιβίωσε με δυσκολίες στην Κατοχή βοηθώντας πολλούς πολίτες που είχαν προβλήματα διαβίωσης και το 1960 αγοράζει το εργοστάσιο Αργολική που ήδη λειτουργούσε στην Αργολίδα. Τρία χρόνια αργότερα, το 1963 ιδρύει το τέταρτο εργοστάσιο της στα Σαβάλια Ηλείας προκειμένου να αξιοποιείται καλύτερα η τοπική παραγωγή.
Η επανάσταση έρχεται το 1965 όταν η επιχείρηση παρήγαγε και διέθεσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σάλτσα κέτσαπ, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν αποτέλεσε στρατηγικό προμηθευτή παγκόσμιων ισχυρών εταιρειών τροφίμων.
Η δεκαετία του ’80 δοκιμάζει τη βιομηχανία, περισσότερο όμως λόγω της διείσδυσης ανταγωνιστικών σχημάτων όπως το περίφημο brand Pummaro, που θα της αποσπάσει μερίδια αγοράς. Τελικά όμως και αυτή τη φορά η Κύκνος καταφέρνει να εκτοπίσει τον πολυεθνικό Όμιλο.
Το 2007 η εταιρεία προχωρεί σε πλήρη ανακαίνιση του εργοστασίου της στην Ηλεία καθώς επεκτείνονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ανανεώνεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός με την αγορά νέων υπερσύγχρονων γραμμών. Το 2010 παρά ότι η χώρα έχει μπει σε οικονομική ύφεση η Κύκνος περιλαμβάνεται στη λίστα με τις υγιέστερες οικονομικά επιχειρήσεις της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ