Ποια είναι η ΔΕΔΑ που επενδύει σε δίκτυα φυσικού αερίου

Οι στόχοι και οι επεκτάσεις της εταιρείας

Ποια είναι η ΔΕΔΑ που επενδύει σε δίκτυα φυσικού αερίου

 

Είναι καινούρια, σχετικά, και με δυναμικό τρόπο προχωρά τις επενδύσεις σε δίκτυα φυσικού αερίου. Η Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ - Δίκτυα Εταιρίας Διανομής Αερίου), προέκυψε, όπως και οι άλλες δύο Εταιρίες Διανομής Αττικής και Θεσσαλονίκης -Θεσσαλίας, από τον νόμο 4336/2015, ο οποίος προβλέπει τον διαχωρισμό δικτύων - παροχής αερίου.
Η ΔΕΔΑ μία εκ των συνολικά τριών εταιριών διανομής φυσικού αερίου που προέκυψαν μετά την απόσχιση από τις ΕΠΑ, σκοπεύει να επενδύσει τα επόμενα 21 χρόνια 320 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δικτύων σε 18 πόλεις. Έχει στην ευθύνη της τις κατασκευές, επεκτάσεις και ενεργοποιήσεις δικτύων και παροχών σε τρεις περιφέρειες της χώρας. Είναι η Κεντρική Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ και λειτουργεί δίκτυα 500 χλμ. που διανέμουν το καύσιμο σε μόλις 170 βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές των περιοχών Κεντρικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Οι στόχοι της ΔΕΔΑ είναι από το 2018 μέχρι και το 2036 να δημιουργήσει δίκτυο διανομής φυσικού αερίου άνω των 1.200 χλμ., πραγματοποιώντας επενδύσεις 320 εκατ. ευρώ. Η αγορά που θα δημιουργήσει είναι της τάξης του 1 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες 120.000 νοικοκυριών και 10.000 επιχειρήσεων.

Η ΔΕΔΑ πρόσφατα εξασφάλισε δάνειο ύψους 48 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις εξής 18 πόλεις: Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, ‘Αμφισσα, Καρπενήσι, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα.

Για την κατασκευή των δικτύων θα αξιοποιηθεί επίσης χρηματοδότηση που αναμένεται από τα ΠΕΠ των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης καθώς και τα ίδια κεφάλαια που θα δοθούν από τη ΔΕΠΑ ως αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑ.

Το δάνειο θα έχει τετραετή περίοδο χάριτος και 20ετή περίοδο αποπληρωμής και για την έγκρισή του, που δόθηκε με απόφαση του ΔΣ της Τράπεζας χρειάστηκε η εγγύηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, ΔΕΠΑ, που είναι η μητρική της ΔΕΔΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ