Ποιοί μεγάλοι όμιλοι αποχώρησαν από την Ελλάδα - «Σβήνουν» τις μηχανές

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ποιοί μεγάλοι όμιλοι αποχώρησαν από την Ελλάδα - «Σβήνουν» τις μηχανές

Πολυεθνικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σταματούν ή περιορίζουν την παραγωγική τους δραστηριότητα τους. Αποκαλυπτικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία της Alpha Bank σύμφωνα με τα οποία οι επενδύσεις στην Ελλάδα καταγράφουν πτώση 57,2% σωρευτικά την περίοδο 2009-2016. Την ίδια στιγμή, η ιδιωτική κατανάλωση κατρακύλησε 20,9% σωρευτικά την ίδια περίοδο.

 

Την απόφαση της να αποχωρήσει από την παραγωγική της δραστηριότητα στην Ελλάδα έλαβε προ ημερών η γερμανική εταιρεία BSH, βάζοντας λουκέτο στο εργοστάσιο της Πίτσος στο Ρέντη.

Η εταιρεία, η οποία είχε περάσει στην Bosch - Siemens, σε επιστολή της προς τους εργαζόμενους υποστηρίζει ότι το εργοστάσιο της Αθήνας δεν μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος του Ομίλου και ως εκ τούτου η οριστική διακοπή της λειτουργίας της παραγωγικής του δραστηριότητας ήταν αντικειμενικά δεδομένη και απαραίτητη.

Tην απεμπλοκή της από τον κλάδο του ελαιολάδου ανακοίνωσε προ ημερών η Ελαϊς - Unilever. Προς πώληση τίθενται τα σήματα Άλτις, Ελάνθη, Solon, Βιτάμ, Flora, Becel, Super Fresco, καθώς και το εργοστάσιο ελαιόλαδου και σπορέλαιων στην Πειραιώς.

Με την πώληση του εργοστασίου στην Πειραιώς (εκεί που παράγονται τα ελαιόλαδα), η Ελαΐς θα διατηρεί δύο μονάδες παραγωγής στον Ρέντη και τη Γαστούνη, ενώ το χαρτοφυλάκιο των τροφίμων θα περιοριστεί στα σήματα: Knorr, Hellmann's, Poumaro καθώς και τα παγωτά Algida, ΕΒΓΑ και Ben & Jerry που παράγονται σε εργοστάσιο στην Ιερά Οδό.

Σε κλείσιμο του μεγαλύτερου εργοστασίου παγωτού στην Ελλάδα (στον Ταύρο), στο οποίο απασχολούνταν 102 εργαζόμενοι, προχώρησε η νεοσύστατη εταιρεία Froneri Hellas, η οποία ιδρύθηκε με τη συμμετοχή της Nestlé και της R&R στον τομέα του παγωτού, των κατεψυγμένων τροφίμων και των γαλακτοκομικών ψυγείου.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε κλείσιμο του εργοστασίου σύμφωνα με την εταιρεία ήταν οι ζημιές της καθώς επίσης και οι επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες στην αγορά σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.

Τέλος στην παραγωγή αναψυκτικών στην Ελλάδα, διακόπτοντας τη λειτουργία του εργοστασίου στα Οινόφυτα, έβαλε η Pepsico.
Στα Οινόφυτα ήταν εγκατεστημένες 4 γραμμές παραγωγής, αυτές της γυάλινης επιστρεφόμενης φιάλης, του κουτιού, της μη επιστρεφόμενης γυαλινης φιάλης και των φιαλών ΡΕΤ.

Τα αναψυκτικά για την εγχώρια αγορά εισάγονται πλέον από άλλες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ