Πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο της Total - Πέφτουν οι υπογραφές για την Κέρκυρα

Δόθηκε το πράσινο «φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο της Total - Πέφτουν οι υπογραφές για την Κέρκυρα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία Total – ΕΛΠΕ - Edison για τα γεωτρύπανα στην Κέρκυρα.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο ολοκλήρωσε τον Προσυμβατικό Έλεγχο, για την υπόθεση της θαλάσσιας «Περιοχή Παραχώρησης 2 δεν βρήκε κανένα λόγο για να καθυστερήσει η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μίσθωσης για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για την περιοχή δυτικά της Κέρκυρας, στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στην κοινοπραξία των εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια, Edison και Total. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση, «δεν συντρέχει λόγος που να κωλύει την υπογραφή του υποβληθέντος προς έλεγχο σχεδίου σύμβασης μίσθωσης».

Μετά την έγκριση του ελεγκτικού και την υπογραφή των συμβάσεων, ακολουθεί η έγκριση της συμφωνίας παραχώρησης από τη Βουλή. Αμέσως μετά η κοινοπραξία θα "πιάσει δουλειά” ξεκινώντας με την διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών. Η ανάλυση των νέων πιο "πυκνών” σεισμικών ερευνών θα αναδείξει τους πιθανούς γεωτρητικούς στόχους, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η έλευση των πρώτων γεωτρύπανων.

Να σημειωθεί ότι το οικόπεδο 2 βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας και πρόκειται για μία περιοχή για την οποία υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Για την περιοχή έχει ενδιαφερθεί και θα επενδύσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, η Total. Μάλιστα η γαλλική εταιρεία έχει τεθεί επικεφαλής της κοινοπραξίας, στη οποία επίσης συμμετέχει η Edison (ιταλική εταιρεία που ανήκει στην επίσης γαλλική EdF) και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, τότε θεωρείται εφικτή η πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης σε περίπου 3 με 4 χρόνια από σήμερα, τη διετία 2020 - 2021 .

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις με βάση τις υπάρχουσες σεισμικές καταγραφές και την εφαρμογή στατιστικών μοντέλων μιλούν για πιθανό μέγεθος της τάξης των 2 δισ. βαρελιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ