Τι σημαίνει η απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

Το εμπορικό κέντρο και τα επόμενα βήματα

Τι σημαίνει η απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

Νέα δεδομένα στην ανάπτυξη του Ελληνικού δημιουργεί η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να κηρύξει αρχαιολογικό αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κομμάτια της έκτασης του πρώην αεροδρομίου συνολικής επιφάνειας 280 στρεμμάτων. Δεδομένης της απόφασης, αυτό που μένει να φανεί το πως θα επηρεάσει τον σχεδιασμό του έργου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται για έκτασή που βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, σημείο που σχεδιάζεται η κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου καθώς και κατοικιών κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει «εμπλοκές». Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν, πως δεν πρόκειται για την περιοχή του εμπορικού κέντρου, αλλά για τμήμα του ακινήτου που προορίζεται για την κατασκευή κατοικιών καθώς και κτιρίων γραφείων.

Με βάση τις πληροφορίες η πρόταση που εγκρίθηκε είναι η κήρυξη αρχαιολογικής ζώνης χωρίς μάλιστα περιορισμούς δόμησης, ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι θα εφαρμοστεί το μνημόνιο που υπέγραψαν το υπουργείο Πολιτισμού με την Ελληνικό ΑΕ και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής αν βρεθούν αρχαία.

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας καζίνο εντός του πρώην αεροδρομίου, κ.ά. Σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των διαδικασιών μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να γίνει και το περίφημο «οικονομικό κλείσιμο» και να εισπραχθεί η πρώτη δόση του τιμήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες τάχθηκε υπέρ της επένδυσης στο Ελληνικό διαμηνύοντας ότι «δεν θα επιτρέψει να ναρκωθετηθεί η επένδυση», τη στιγμή που από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση βάζει σε πρώτο πλάνο τις επενδύσεις. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον διεμήνυε ότι οι εναλλακτικές έχουν εξεταστεί και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον προέκυπτε και σήμερα κάποιο κώλυμα ή εφόσον η απόφαση του ΚΑΣ δεν ήταν η αναμενόμενη, να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ των αρχαιολόγων έχει ταχθεί με δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημάνθηκε ότι τυχόν παράκαμψη του ΚΑΣ θα φέρει σε δυσμενή θέση την κυβέρνηση, δεδομένης μάλιστα της στάσης του κόμματος έναντι της επένδυσης στο Ελληνικό παλαιότερα.

Δύο προσφυγές στο ΣτΕ

Στο μεταξύ τη Δευτέρα δύο οικολογικές οργανώσεις κατέθεσαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι δύο οργανώσεις στην προσφυγή τους ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο μέρους του ακινήτου στο Ελληνικό δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας κι επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί η θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.
Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του δασάρχη Πειραιά, με τις οποίες διεκόπη η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην περιοχή, και ζητούν το θέμα να εξεταστεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ λόγω σοβαρότητας.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Πειραιά ότι το Ελληνικό δεν είναι «δάσος», η οποία έκρινε την ένσταση του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. και την έκανε κατά πλειοψηφία δεκτή.
Η ένσταση στρεφόταν κατά απόφασης του δασάρχη Πειραιά που χαρακτήριζε δάσος τα 37 στρέμματα του προς αξιοποίηση ακινήτου. Με την απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών μφισβητήσεων, κρίθηκε ότι η συστάδα των δένδρων που βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του ακινήτου είναι τεχνητή και όχι φυσική.

Δεν συνιστά επομένως δάσος.Η απόφαση λήφθηκε με τρεις ψήφους υπέρ της ένστασης και δύο κατά. Μάλιστα η ψήφος του προέδρου της επιτροπής μέτρησε διπλή, προκειμένου να ξεπεραστεί η ισοψηφία των μελών της επιτροπής.
Κύκλοι του επενδυτή, πάντως, αναφέρονται σε απόφαση που πιθανόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής προκειμένου να αποσαφηνιστούν πλήρως τα όρια του αρχαιολογικού χώρου.