Κλείνει το deal Jet Oil – Cetracore

Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης

Κλείνει το deal Jet Oil – Cetracore

Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση της Jet Oil στην Cetracore Energy. Αύριο, συζητείται ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της «Μαμιδάκης» και η μετάβαση της επιχείρησης σε νέο σχήμα συμφερόντων της αυστριακής Cetracore με την επωνυμία «Cetracore – Jetoil».

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει ότι θυγατρική της Cetracore στην Ελλάδα θα αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Jet Oil με τίμημα 111,5 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα εξοφληθούν μερικώς οι πιστωτές (τράπεζες και προμηθευτές). Επίσης, προβλέπει ότι θα απορροφήσει το προσωπικό και θα κάνει επενδύσεις. Το επόμενο βήμα είναι η επικύρωση της συμφωνίας από το δικαστήριο.

Μέχρι στιγμής, τα δυο μεγάλα διυλιστήρια της χώρας, τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι. Η Jetoil υπήρξε θύμα της κρίσης, η οποία έπληξε βάναυσα τον κλάδο των πετρελαιοειδών. Πάνω από 1.000 πρατήρια κατέβασαν ρολά ενώ αρκετές εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο. Πέραν της Jetoil, από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει μεταξύ άλλων η Sun oil, η El Petrol, η Dracoil, Caoil, η Metoil.

Μέχρι το 2011-2012 η Jetoil βρίσκονταν στις κορυφαίες θέσεις της αγοράς με τζίρο άνω των 1,4 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς κοντά στο 10% ενώ έφθασε να συνεργάζεται με 630 πρατήρια ανά την Ελλάδα.

Τα δεδομένα εκτιμάται πως θα αλλάξουν άρδην εάν τελεσφορήσει η διαδικασία εξυγίανσης της Jetoil. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η είσοδος της Cetracore, ενός τόσο ισχυρού παίκτη αναμένεται να ανατρέψει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην ελληνική αγορά πετρελαιοειδών.

Οι δυο μεγάλοι παίκτες πάντως φαίνεται πως προετοιμάζονται για την έλευση στρατηγικού επενδυτή στην Jetoil. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η εξαγορά των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων της Revoil από την Motor Oil εντάσσονται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την τροφοδοσία των Βαλκανίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ