Οι «μνηστήρες και το «παζάρι» για την ΔΕΗ

Το σχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων

Οι «μνηστήρες και το «παζάρι» για την ΔΕΗ

 

Μεγάλος επενδυτικός όμιλος στρέφει τα βλέμματά του στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα βγουν προς πώληση φαίνεται να εκδηλώνεται, ενώ ανάλογες προθέσεις δείχνουν και εταιρείες της Κεντροανατολικής Ευρώπης.

 

Τόσο η ΔΕΗ όσο και η κυβέρνηση φέρεται να γίνεται αποδέκτης προτάσεων από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της Ασίας για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συμμετοχής στον επικείμενο διαγωνισμό παραχώρησης λιγνιτικών μονάδων που αντιστοιχούν περίπου στο 40% του σχετικού δυναμικού.

Πρόκειται για όμιλο που δραστηριοποιείται εκτός από την ενέργεια στην κατασκευή βιομηχανικών μονάδων και σιδηροδρομικών βαγονιών, εξορύξεις ορυκτών υλικών, παραγωγή χημικών ακόμη και στα τρόφιμα και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Οι Ιάπωνες δεν αποκλείεται ίσως και εντός των προσεχών ημερών να συναντηθούν με κλιμάκιο αποτελούμενο από αξιωματούχους της κυβέρνησης και της ΔΕΗ, με τους τελευταίους να επιδιώκουν τις δυνατότητες συνεργασιών μεταξύ των εταιρειών αλλά και το κατά πόσο υπάρχει ουσιαστική πρόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ.

Ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλωθεί και από ενεργειακή εταιρεία της Ινδίας, η οποία διαθέτει πλούσια λιγνιτικά κοιτάσματα, ενώ στο «παιχνίδι» έχουν μπει, ως γνωστόν, και κινεζικές εταιρείες, με πρώτη τη Shenhua, με την οποία υπέγραψε και μνημόνιο συνεργασίας η ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι υπουργείο ΠΕΝ και ΔEΗ, έχουν καταλήξει ως βέλτιστες λύσεις στην πώληση των δύο μονάδων του Αμυνταίου και των ορυχείων του, όπως και της μονάδας της Μελίτης και της άδειας κατασκευής και λειτουργίας της δεύτερης μαζί με τα ορυχεία της Βεύης.

Οι αξιωματούχοι της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., φέρονται, κατά τις πληροφορίες, να επιμένουν στις ενστάσεις τους ως προς την αποτελεσματικότητα αλλά και να αμφισβητούν αν πληρούνται οι όροι της συμφωνίας στο πλαίσιο του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης.

Αν και είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα από τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες και θα συνεχιστούν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, στη φαρέτρα της ελληνικής πρότασης βρίσκονται και οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης της ΔEΗ.

Πάντως, υπουργείο ΠΕΝ και ΔEΗ, σημειώνουν ότι η πρόταση καλύπτει τους όρους της συμφωνίας, δηλαδή να διατεθεί το 40% των λιγνιτικών μονάδων και να μην υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά η δημόσια επιχείρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ