Μάχη ΗΠΑ - Κίνας για την Εθνική Ασφαλιστική

Μάχη ΗΠΑ - Κίνας για την Εθνική Ασφαλιστική
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθούν οι βελτιωμένες προσφορές για το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής από τους δύο ενδιαφερόμενους επενδυτές, την κινεζική Fosun και την κοινοπραξία Ελληνοαμερικανών.

Μπορεί οι Aμερικανοί να είναι οι παλαιότεροι επενδυτές στην Ελλάδα, με δεκάδες funds και τράπεζες να δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι Κινέζοι έγιναν, όμως, εσχάτως οι πιο επιθετικοί παίκτες.

Τις συνεργασίες που ξεκίνησαν στο λιανεμπόριο με τη Folli Follie και την Jumbo ακολούθησαν πολύ πιο «μεγάλες» και στρατηγικές κινήσεις, όπως η απόκτηση του ΟΛΠ. Παράλληλα, οι Κινέζοι δεν κρύβουν το εντονότατο ενδιαφέρον τους για την ενέργεια, έχοντας ήδη αποβιβαστεί στον ΑΔΜΗΕ και εποφθαλμιώντας τη ΔΕΗ ή τις μονάδες της.

Ο διαγωνισμός που τρέχει η Goldman Sachs για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας «έφερε» τέσσερις προσφορές για τη μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία. Οι τρεις ήταν κινεζικές και προέρχονταν από τα funds Fosun, Gongbao και WinTime, ενώ η τέταρτη ήταν ελληνοαμερικανική, από το σχήμα του fund Calamos και την Exin Group.

Με τις διαρροές από αξιόπιστες και μη πηγές να «εκτιμούν» την κινεζική προσφορά λίγο πιο μπροστά από την ελληνοαμερικανική, το παιχνίδι άρχισε να ξεφεύγει τις τελευταίες ημέρες, όταν αυτές άρχισαν να αναφέρονται και σε συνδυασμένες προσφορές των Κινέζων, που περιλαμβάνουν και εξαγορά ποσοστών διαφόρων τραπεζών.

Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε η παρέμβαση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος. Στην επιστολή του στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών ο κ. Ρος επεσήμανε ότι θα αποτελούσε θετική εξέλιξη αν η Εθνική Ασφαλιστική κατέληγε στο ελληνοαμερικανικό επενδυτικό σχήμα Calamos και τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι θα ακολουθηθεί μια διαφανής και ανταγωνιστική διαδικασία, θορυβημένος από το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κίνα και τη σύσφιγξη των επενδυτικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας, σε συνδυασμό με τα σενάρια υποβοήθησης από την Κίνα της επανόδου της Ελλάδας στις αγορές, που προκάλεσαν ανησυχία πέραν του Ατλαντικού.

Η πρόταση της Fosun φέρεται ότι ξεπερνούσε τα 750 εκατ. ευρώ για το σύνολο της εταιρείας μαζί με το Bancassurance (δηλαδή την πώληση των ασφαλιστικών προϊόντων μέσα από το τραπεζικό δίκτυο της ΕΤΕ) ενώ της ελληνοαμερικανικής κοινοπραξίας ξεπερνούσε την καθαρή θέση της εταιρείας, δηλαδή έφτανε στα 650 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και θα υπήρχε ξεχωριστή συζήτηση για το Bancassurance.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ