Το μεγάλο «διπλό» deal στον χώρο της υγείας

Το μεγάλο «διπλό» deal στον χώρο της υγείας
Σε έναν ενιαίο επιχειρηματικό όμιλο υγείας μετεξελίσσονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα Metropolitan και Ερρίκος Ντυνάν, καθώς, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, η «μεγάλη επένδυση στον χώρο της υγείας» την οποία ανακοίνωσε προ ημερών δεν αφορούσε μόνο την εξαγορά του Metropolitan από το fund CVC Capital Partners, αλλά και την εξαγορά του Ντυνάν από το ίδιο fund. Κατά τον κ. Πιτσιόρλα, μάλιστα, η σχετική καθυστέρηση στην ανακοίνωση της εξαγοράς του Metropolitan, η οποία έχει ήδη κλείσει, αποδίδεται στο γεγονός ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο και η συμφωνία CVC Ντυνάν και οι σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν θα αφορούν το σύνολο των επενδύσεων του fund στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποεπένδυση του ομίλου Πειραιώς από τις μη τραπεζικές της δραστηριότητες αποτελεί μέρος των πλάνων αναδιάρθρωσης, όπως αντίστοιχες ενέργειες υλοποιεί και το σύνολο των συστημικών τραπεζών. Το Ντυνάν είχε τεθεί προς πώληση παλιότερα και από τον όμιλο της Marfin, αλλά και από την Τράπεζα Πειραιώς, που το «κληρονόμησε» από τη Marfin, χωρίς όμως επιτυχία. Σημαντικό βαρίδι στην πώλησή του αποτελεί ο δανεισμός του και για τον λόγο αυτό η Πειραιώς είχε προχωρήσει στην «παραχώρηση» του Ντυνάν στην 100% θυγατρική της, Ημιθέα. Οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ντυνάν, με βάση τα στοιχεία του 2015, φτάνουν στα 106,7 εκατομμύρια ευρώ. Πριν από έναν χρόνο η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας Ημιθέα, δηλαδή η Τράπεζα Πειραιώς, ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 35,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015 η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το Ντυνάν προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 46,5 εκατ. ευρώ, μέσω μετατροπής μέρους του δανείου της, καλύπτοντας έτσι τα αρνητικά ίδια κεφάλαια που είχαν προκύψει στο τέλος του 2014, ύψους 46,2 εκατ. ευρώ. Με τη νέα αύξηση καλύπτει πλέον και τα νέα αρνητικά ίδια κεφάλαια, που στο τέλος του 2015 ήταν 23,9 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η διοίκηση του Ντυνάν προχώρησε στην εκπόνηση ενός νέου πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου, με στόχο τη σταδιακή μεταστροφή των ζημιών σε θετική κερδοφορία και το σεβασμό στο προσωπικό.

Oικονομικά μεγέθη

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη του νοσοκομείου, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του 2015, ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 29,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 56% αφορά έσοδα που προέρχονται από ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Στη συγκεκριμένη χρήση αναγνωρίστηκαν βέβαια έξοδα από rebate και clawback, συνολικού ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, βάσει των οριστικών εκκαθαρίσεων του α’ και του β’ εξαμήνου 2015. Την ίδια στιγμή, όμως, ο κύκλος εργασιών δεν ήταν ικανός να στηρίξει την παραγωγή λειτουργικής κερδοφορίας, με τα EBITDA να είναι αρνητικά στα 17,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 25 εκατ. ευρώ. Το fund CVC Capital Partners είχε εξετάσει και κατά το παρελθόν την εξαγορά του Ντυνάν, χωρίς όμως να προχωρήσει περαιτέρω. Η ολιστική επένδυση στον κλάδο της υγείας στη χώρα, μέσω Ντυνάν και Metropolitan, δείχνει πιο ελκυστική για το fund, καθώς το Metropolitan είναι υγιές χρηματοοικονομικά με τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμο δανεισμό στα 27 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ είναι ομολογιακό δάνειο της Πειραιώς. Από την άλλη πλευρά, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, το οποίο κατασκευάστηκε το 2000 σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Π.Δ. 517/91, θεωρείται ότι έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς διαθέτει άδεια 37 κλινικών όλων των ειδικοτήτων με συνολικά 462 κλίνες, τέσσερις μονάδες εντατικής θεραπείας με 38 κλίνες, μονάδα τεχνητού νεφρού με 25 κλίνες, θάλαμο ιωδίου δύο κλινών και 25 υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες. Η συγκεκριμένη, λοιπόν, επένδυση φαίνεται να συνδυάζει δύο σύγχρονες δομές και μια έμπειρη διοικητική ομάδα σε έναν κλάδο που αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις λόγω και των αναδιαρθρώσεων στον χώρο των επιχειρηματικών δανείων, αλλά και των «επιθετικών» δημοσιονομικών μέτρων που έχουν σημαντική επίπτωση στη δημόσια υγεία.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ