«Λουκέτο» στο εργοστάσιο της Δέλτα στα Τρίκαλα

«Λουκέτο» στο εργοστάσιο της Δέλτα στα Τρίκαλα
Ένα ακόμη εργοστάσιο έβαλε λουκέτο, το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας στο Ζάρκο, του Δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας με θύματα κυρίως τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Η χαριστική βολή στον κλάδο δόθηκε το 2015 με την επιμήκυνση του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες αρχικά και στη συνέχεια σε πάνω από 11 μέρες. Η απόφαση αυτή οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές φθηνού αγελαδινού γάλακτος από την ΕΕ και σε αφανισμό του κλάδου. Η τιμή του εισαγόμενου γάλακτος είναι 32 - 33 λεπτά το κιλό, όταν οι τιμές στον έλληνα παραγωγό είναι στα 42 λεπτά το κιλό και κάτω από τα 40 λεπτά δεν καλύπτεται το κόστος παραγωγής.

Οι προθέσεις της«Δέλτα» είχαν διαφανεί από το περασμένο φθινόπωρο οπότε και το εργοστάσιο έμεινε να λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, συνεργαζόμενο μόνο με ορισμένους κτηνοτρόφους που είχαν μεγάλες μονάδες.

Ισχυρούς τριγμούς στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία είχε ήδη προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση της «ΦΑΓΕ» να αποσυρθεί πλήρως από την αγορά του φρέσκου γάλακτος, πουλώντας εργοστάσιό της στο Αμύνταιο.

Ανάλογη –αν και μικρότερης κλίμακας- ήταν και η απόφαση της «Νουνού», η οποία σταμάτησε από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου την παραγωγή του φρέσκου γάλακτος «Εκλεκτό», το οποίο συλλεγόταν από μικρές φάρμες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ