Το μεγαλύτερο deal στον χώρο της μπύρας - Ποιος εξαγοράζει ποιον

Το μεγαλύτερο deal στον χώρο της μπύρας - Ποιος εξαγοράζει ποιον
Δύο κολοσσοί της μπύρας ενώνονται και δημιουργείται η μεγαλύτερη συμφωνία μπύρας όλων των εποχών. Η νέα ζυθοποιία θα πουλάει μία στις τρεις μπύρες στον πλανήτη.

ΗSABMiller εξαγοράστηκε από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Anheuser-Busch InBev, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN,έναντι του ποσού των 104 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε μία «υπέρ-ζυθοποιίαα» με πωλήσεις άνω των 55 δις δολαρίων, ενώ η εταιρεία που θα προκύψει μετά την αγορά, θα αποτελεί με διαφορά, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μπύρας στον κόσμο.

Η AB InBev θα προσφέρει στους μετόχους της SABMiller 67.59 δολάρια ανά μετοχή, με ένα premium 50% πάνω από τη τιμή της μετοχής, πριν ξεκινήσουν οι φήμες της εξαγοράς.

Αναφορικά με το δημοσίευμα, εάν ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη συμφωνία θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία μπύρας και μεταξύ των πέντε κορυφαίων εξαγορών όλων των εποχών.

Κάπως έτσι δημιουργείται η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον πλανήτη η οποία, με βάση τα στοιχεία της Euromonitor, θα κατέχει πάνω από 30% της αγοράς σε πωλήσεις.

Συγκεκριμένα για το 2014 η Anheuser-Busch InBev διαθέτει μερίδιο 20,8%, η SABMiller ακολουθεί με 9,7% και στην συνέχεια είναι Heineken (9,1%), Carlsberg (6,1%) και China Resources Enterprise (6%).

H AB InBev, η Βέλγικη - Βραζιλιάνικη πολυεθνική η οποία πέρα από την μεγαλύτερη στην αγορά της μπύρας είναι και η πέμπτη μεγαλύτερη στα καταναλωτικά προϊόντα, διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της σήματα όπως Budweiser, Corona, Bud Light, Stella Artois, Becks, Hoegaarden, Leffe και δεκάδες τοπικές ανά χώρα. Αντίστοιχα η Sabmiller έχει στο ομάδα της τις Coors, Fosters, Miller, Peroni, Kozel κ.α.

Εν τω μεταξύ, οι Αντιμονοπωλιακές Ρυθμιστικές Αρχές είναι πιθανό να θέσουν τη συμφωνία κάτω από το μικροσκόπιο, καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι εταιρεία που θα προκύψει μετά την εξαγορά θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στις βασικές αγορές, με αποτέλεσμα αυξήσεις στην τιμή της μπύρας για τους καταναλωτές.

Και όταν μιλάμε γιαAnheuser-Busch InBev στην Ελλάδα σημαίνει οι μπύρεςBud,Becks, Boddingtons, Franziskaner, Hoegaarden, Leffe αλλά και άλλα αλκολούχα ποτά όπωςDom Perignon, Moet, Skyy Vodka, Imperia Vodka, Russian Standard Vodka, Campari Soda, Glenfiddich, Grant's Scotch Whisky, Hennessy Cognac.

Τώρα με την εξαγορά τηςSABMiller θα εμπορεύεται στην Ελλάδα τις Miller Genuine Draft, Peroni Nasto Azzuro, Pilsner Urquell, Veltins κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ