Αλαλούμ με την απαλλαγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τον ΦΠΑ 23%

Αλαλούμ με την απαλλαγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τον ΦΠΑ 23%
«Μπέρδεμα» έχει γίνει με τον ΦΠΑ του 23% στην εκπαίδευση.

Ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε θετικός στο να παγώσει το μέτρο, όπως και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, το μέτρο τυπικά ισχύει σήμερα απειλώντας με κυρώσεις τις επιχειρήσεις που δεν θα το εφαρμόσουν. Το μόνο που έχει γίνει τυπικά είναι μια παράταση έως τις 16 Οκτωβρίου για την υποβολή δήλωσης υπαγωγή σε ΦΠΑ των ιδιωτικών επιχειρήσεων της εκπαίδευσης.

Ο νόμος προβλέπει ότι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση αφορά φορολογικές περιόδους που ξεκινούν από τις 20 Ιουλίου και ότι τα παραστατικά με τη χρέωση ΦΠΑ για την φορολογική περίοδο από τις 20 Ιουλίου και μετά θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Επίσης, πριν δοθούν οι παρατάσεις για την προθεσμία υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ (έληγε αρχικά στις 31 Αυγούστου) περίπου 8.500 επιχειρήσεις του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης τήρησαν το νόμο και για να είναι εμπρόθεσμες προχώρησαν στην υποβολή της σχετικής δήλωσης μεταβολής του καθεστώτος ΦΠΑ στην εφορία.

Έτσι, ενώ το πνεύμα της απόφασης για τη σχετική παράταση έως τις 16 Ιουνίου είναι να ανασταλεί το μέτρο μέχρι τότε για να το αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, το γράμμα του νόμου επιτάσσει την εφαρμογή του. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών δέχεται καθημερινά οχλήσεις από φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία ζητώντας οδηγίες προκειμένου να μηδενιστεί ο κίνδυνος για την επιβολή εναντίον τους προστίμων για μη έκδοση τιμολογίων στα οποία θα περιλαμβάνεται ΦΠΑ που θα πρέπει να τον πληρώσουν οι γονείς.

Μάλιστα, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι για να λυθεί και τυπικά το θέμα θα πρέπει να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία και θα παγώνει το μέτρο καλύπτοντας νομικά και τις επιχειρήσεις που δεν επιβάλλουν πλέον τον ΦΠΑ. Υπέρ της έκδοσης ΠΝΠ τάσσεται και η ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών αλλά το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει ακόμη πάρει τη σχετική απόφαση.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ