ΟΙ ελληνικές επιχειρήσεις, ο Ντράγκι και η αγωνία για τη ρευστότητα

ΟΙ ελληνικές επιχειρήσεις, ο Ντράγκι και η αγωνία για τη ρευστότητα
Στραμμένο το βλέμμα στην σημερινή απόφαση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις καθώς θα ανακοινώσει το πρόγραμμα ενδεχόμενης επέκτασης του προγράμματος ρευστότητας (ELA).


Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά την εξασφάλιση ρευστότητας αποτελούν το πλέον κρίσιμο ζήτημα τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το τραπεζικό σύστημα.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, αν και μέχρι σήμερα δεν παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα, εντούτοις η ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων έχει αρχίσει να περιορίζεται.
«Στην περίπτωση που σήμερα ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν δώσει το πράσινο φως επέκτασης του περιορισμού των 15 δισ. ευρώ, στα επίπεδα των 18 δισ. ευρώ όπως έγινε προ διετίας τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για τις επιχειρήσεις τη χώρας και για την ελληνική οικονομία εν γένει», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλου κατασκευαστικού Ομίλου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περίπτωση που η απόφαση της ΕΚΤ δεν είναι θετική τότε θα παρατηρηθούν μεγάλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα αδυναμία έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τις ελληνικές τράπεζες, παροχή ρευστότητας αλλά και ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης των ελληνικών εταιριών.
«Για να αναλάβουν την κατασκευή ενός μεγάλου έργου στο εξωτερικό οι κατασκευαστικοί Ομιλοι χρειάζονται να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές. Αν δεν υπάρξει επέκταση της ρευστότητας, τότε είναι σίγουρο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, να τις εκδώσουν».
"Αυτό είναι ένα σενάριο που όλοι φοβούνται και όλοι απεύχονται. Οι επιχειρήσεις της χώρας δεν θα αντέξουν ένα ακόμη χτύπημα", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή μνήμες από το 2012 έχουν αρχίσει να ξυπνούν για τις ελληνικές επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με το πάγωμα των πιστώσεων και των απαιτήσεων των ξένων εταιριών για πληρωμή επί της μετρητοίς.
Αν και το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μικρές και μεσαίες εισαγωγικές εταιρίες εντούτοις εκφρΡεάζονται φόβοι ότι σε περίπτωση που τελικά εμφανιστεί εμπλοκή στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους, τότε είναι πιθανό η πιστωτική ασφυξία του 2012, που προκάλεσε οικονομικούς κλυδωνισμούς σε μεγάλους Ομίλους και οδήγησε σε λουκέτο δεκάδες μικρότερους, να επανέλθει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ