Ο όμιλος που έφυγε από την Ελλάδα πριν από δύο χρόνια κλείνει εργοστάσια

Ο όμιλος που έφυγε από την Ελλάδα πριν από δύο χρόνια κλείνει εργοστάσια
Μπορεί να προσπάθησε να αποφύγει το «ελληνικό ρίσκο» μεταφέροντας την έδρα της Coca-Cola 3Ε στην Ελβετία και τη μετοχή της στο Λονδίνο αλλά τελικά είναι το εξωτερικό που γονατίζει τώρα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του ομίλου του Γιώργου Α. Δαυίδ.

Και σε αυτό το περιβάλλον ο Κύπριος επιχειρηματίας με το βρετανικό διαβατήριο και τη θητεία στη Λέσχη Bilderberg δείχνει να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Οι κυρώσεις στη Ρωσία και η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου που πιέζει τόσο αυτή την αγορά όσο και το άλλο μεγάλο προπύργιο του ομίλου Δαυίδ, τη Νιγηρία, εκτιμάται ότι επηρεάζει όλο και πιο αρνητικά τις πωλήσεις της Coca Cola.

To ίδιο πλήγμα δέχεται και η έτερη επιχείρηση του ομίλου, η Frigoglass, που εκτιμάται πως βρίσκεται όμως σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση. Έχει άλλωστε ήδη κλείσει δυο εργοστάσια, σε ΗΠΑ και Τουρκία.

FRIGOGLASS

Είναι ενδεικτικό του κλίματος μεταξύ της επενδυτικής κοινότητας το ότι τα ομόλογα της Frigoglass λήξης 2018, με τα οποία δανείστηκε για να χρηματοδοτηθεί, έχουν υποχωρήσει κατά 20% το τελευταίο δίμηνο ανεβάζοντας την απόδοσή τους, το θεωρητικό δηλαδή κόστος δανεισμού της επιχείρησης, άνω του 19%.

«Πρόκειται για επιεικώς επαχθές επιτόκιο που μαρτυρά εμμέσως την απροθυμία των κεφαλαιαγορών να χρηματοδοτήσουν την Frigoglass αλλά και την ανησυχία τους για το κατά πόσον οι υποχρεώσεις αυτές θα αποπληρωθούν» σημειώνουν ορισμένοι τραπεζικοί κύκλοι.

Η πίεση που δέχεται ο όμιλος Frigoglass φάνηκε ήδη στο εννεάμηνο του 2014, με ζημιές 50 εκατ. ευρώ και μείωση πωλήσεων 9% στα 360 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές αναμένουν πως το τέταρτο τρίμηνο θα είναι εξίσου αν όχι και περισσότερο αδύναμο και βλέπουν διεύρυνση των ζημιών.

Η Frigoglass κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά επαγγελματικών ψυγείων και πελάτες της είναι όμιλοι αναψυκτικών και ποτών όπως η Coca - Cola 3Ε, άλλοι εμφιαλωτές της Coca – Cola, η Diageo, η Heineken και η Efes.

Ο όμιλος βαρύνεται με τραπεζικά χρέη ύψους 298 εκατ. ευρώ που μαζί με τις άλλες του υποχρεώσεις ανεβάζουν το σύνολο των υποχρεώσεων του στα 450,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο. Ο όμιλος Δαυίδ ήδη διέκοψε τη λειτουργία της μονάδας που διέθετε στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ και προχώρησε στην ενσωμάτωση του όγκου παραγωγής του εργοστασίου της Τουρκίας στη μονάδα της Τιμισοάρα στη Ρουμανία. Παράλληλα έχει αναθέσει στην Citigroup Global Markets να βρει λύσεις όπως κοινοπραξίες, στρατηγικούς επενδυτές ή ακόμα και πλήρη πώληση του κλάδου για τις υαλουργικές δραστηριότητες του ομίλου.

COCA-COLA 3Ε

Την ίδια ώρα οι πωλήσεις της Coca-Cola 3Ε στο εννεάμηνο εμφανίζονται μειωμένες από το αντίστοιχο προπερυσινό διάστημα κατά 3,9% σε όγκο και κατά 5,6% σε αξία καθώς παρά τις προσπάθειες περιορισμού του κόστους η μεγάλη πτώση του ρουβλιού διαβρώνει την αξία των αποτελεσμάτων σε ευρώ.

Η Coca-Cola HBC AG (AG και όχι ΑΕ αφού η έδρα της εταιρείας μεταφέρθηκε προ διετίας στην Ελβετία) στα αποτελέσματα για ολόκληρο το 2014 αναμένεται να δεχτεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών σε μεγάλο μέρος των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται όπως η ανατολική Ευρώπη και η Αφρική. Ίσως για αυτό η μετοχή της Coca-Cola HBC AG να υποχωρεί κατά 35% το τελευταίο έτος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου όπου και είναι πλέον εισηγμένη.

Η Coca Cola 3E συμφερόντων της οικογένειας Γιώργου Α. Δαυίδ και Λεβέντη που ελέγχουν μέσω της Λουξεμβουργιάνικης, Kar-Tess Holding το 23% (ενώ άλλο τόσο ελέγχει η αμερικανική πολυεθνική) έδωσε κατά κάποιους το «μεγαλύτερο χαστούκι» στο ελληνικό χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια.

H εταιρεία του ομίλου Δαυίδ - Λεβέντη, γνωστή ως Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης εμφιαλωτής του διάσημου αναψυκτικού παγκοσμίως μετά την πολυεθνική και πουλάει αναψυκτικά μεταξύ άλλων στην Ευρώπη, στη Ρωσία, στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, στα Βαλκάνια, στη Νιγηρία και βέβαια στην Ελλάδα.

Ο Δαυίδ αρχικά μετέφερε μια διεύθυνση της εταιρείας με περίπου 200 εργαζομένους στη Βουλγαρία. Ακολούθως προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις των ελληνικών δραστηριοτήτων της που περιέλαβαν κλείσιμο τριών γραμμών παραγωγής στην Ελλάδα. Τελικά προ δύο ετών η έδρα της εταιρείας μεταφέρθηκε στην Ελβετία και οι μετοχές της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η παρέα της Bilderberg και η Vectis Capital

Ο 77χρονος Γιώργος Δαυίδ, γεννημένος στην Κύπρο και Βρετανός υπήκοος, χρεώνεται και το λουκέτο της Νutriart (Κατσέλης, Aλλατίνη) που εκτιμάται ότι κόστισε περί τις 400 θέσεις εργασίας και πως κληροδότησε στις τράπεζες χαμένα δάνεια ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Δαυίδ ξεκίνησε από τη Νιγηρία, όπου έχει και σήμερα πολύ σημαντικές δραστηριότητες, με ιδρυτή τον θείο του, Αναστάσιο Λεβέντη. Άλλωστε εκεί ξεκίνησε να εργάζεται και ο Γιώργος Α. Δαυίδ μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 1959. Μετά και την απώλεια του αδελφού του Ανδρέα, ο Γιώργος Α. Δαυίδ διοικεί τις επιχειρήσεις του από κοινού με τους εξαδέλφους του από την οικογένεια Λεβέντη και τα δυο του παιδιά, τον Αναστάση και τον Χάρη.

Ο Γιώργος Δαυίδ δεν είναι απλώς ένας ακόμα από τους ισχυρούς Έλληνες επιχειρηματίες. Η επιρροή του θεωρείται σαφώς ευρύτερη των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται. από το 1996, συμμετείχε τακτικά στις συνεδριάσεις της Λέσχης Bilderberg ενώ διετέλεσε μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ομίλου αυτού.

Ελέγχει επίσης τη Vectis Capital S.A. ένα επενδυτικό όχημα που ειδικεύεται σε μικρότερες επενδύσεις και διαθέτει χαρτοφυλάκιο συμμετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη, την Ελλάδα και τη δυτική Αφρική. Τυπικά επενδύει ποσά μεταξύ 1 και 2,5 εκατ. ευρώ με χρονικό επενδυτικό ορίζοντα αποεπένδυσης μεταξύ τριών και πέντε ετών.

Είναι από τα παλαιότερα οικογενειακά επενδυτικά ταμεία και διαθέτει γραφεία στην Αθήνα και στο Λάγος της Νιγηρίας. Είναι δε εκ των ιδρυτών της λεγόμενης Ελληνικής Πρωτοβουλίας ή The Hellenic Initiative που σχηματίστηκε το 2012 μαζί με τον Ανδρέα Ν. Λιβέρη (Dow), Muhtar Kent (Coca-Cola), Γιώργο Μ. Λογοθέτη και άλλους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ