Συλλογή...καταστημάτων από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμαρκετ - Τα 240 νέα καταστήματα των τριών ισχυρών

Συλλογή...καταστημάτων από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμαρκετ - Τα 240 νέα καταστήματα των τριών ισχυρών
Μπαράζ εξαγορών έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια οι τρεις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με στόχο τόσο την επέκταση της γεωγραφικής τους κάλυψης, όσο και την ενίσχυση του δικτύου της σε σχέση με τον ανταγωνισμό.


Υπολογίζεται ότι την τελευταία διετία (2013-2014) περί τα 240 καταστήματα 14 μικρών αλυσίδων έχουν περάσει στα χέρια των Μαρινόπουλο, Σκλαβενίτη και Βασιλόπουλο.
Οι παραπάνω εξαγορές ισοδυναμούν και με ένα τζίρο της τάξης των 400-450 εκατ ευρώ το οποίο πρόσθεσαν στον κύκλο εργασιών τους οι αλυσίδες στις οποίες εντάχθηκαν τα καταστήματα.
Οι εν λόγω εξαγορές ισοδυναμούν με έναν τζίρο της τάξης των 400 - 450 εκατ. ευρώ -βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των ισολογισμών και μέσων εκτιμήσεων ανά κατάστημα- ο οποίος προστίθενται στα μεγέθη των τριών αλυσίδων που έχουν αποφασίσει να κινηθούν επιθετικά «σκανάροντας» συνεχώς την αγορά των μικρομεσαίων σούπερ μάρκετ, προς αναζήτηση νέων ευκαιριών επέκτασης.
Μαρινόπουλος
Πρωταθλητής στις εξαγορές αναδείχτηκε η αλυσίδα Μαρινόπουλος, όπου την τελευταία διετία ενσωμάτωσε στο δίκτυο της 166 καταστήματα που αποτελούν προϊόν συμφωνιών εξαγοράς ή/και franchise. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υπογραφή σύμβασης franchise με το νέο μέτοχο της Αρβανιτίδης, την Καρυπίδης Group, με την οποία η Μρινόπουλος ισχυροποιεί γεωγραφικά τη θέση της στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και αυξάνει σημαντικά τον τζίρο της τροφοδοτώντας με προϊόντα της τα 149 καταστήματα της Αρβανιτίδης Α.Ε. Σημειώνεται ότι το 2011 το δίκτυο της Αρβανιτίδης εμφάνιζε τζίρο περί τα 220 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον 17 ακόμη καταστήματα προστέθηκαν στο δίκτυο της αλυσίδας μετά τις σχετικές συμφωνίες με τα σούπερμάρκετ Αριάδνη, ΜΑΡΚΕΤΑ, Παλαμάρης και Τοξότης, συνολικού εκτιμώμενου τζίρου περί τα 30 εκατ. ευρώ.
Σκλαβενίτης
Οσον αφορά την Σκλαβενίτης ενίσχυσε το δίκτυό της συνολικά με 18 καταστήματα που εξαγόρασε μέσω σύναψης μίσθωσης και εμπορικής εκμετάλλευσης των εταιρειών Δούκας, Μπαλάσκας και Εxtra Πρώτα (εφανίζουν τζίρο περί τα 40-50 εκατ. ευρώ). Επίσης μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί από τον Σκλαβενίτη και η διαδικασία μεταβίβασης του 60% της κρητικής αλυσίδας Χαλκιαδάκης που κατείχε μέχρι πρότινος ο Βερόπουλος. Η κρητική αλυσίδα, που αριθμεί ένα δίκτυο 38 καταστημάτων, εμφανίζει τζίρο περί τα 142 εκατ. ευρώ.
ΑΒ Βασιλόπουλος
Τέλος η ΑΒ Βασιλόπουλος από το 2013 έχει προχωρήσει σε εξαγορές περί των 16 καταστημάτων από τις αλυσίδες Μπαλάσκας, Βασιλειάδης, Ποδαράκης, Καραγεώργος, Αρβανιτίδης, Welcome και Εxtra Πρώτα, συνολικού εκτιμώμενου τζίρου περί τα 50 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ