Πρόταση εξαγοράς της Forthnet υπέβαλαν Vodafone - Wind

Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα για την εξαγορά της Forthnet ανέρχεται στα 150 με 200 εκατ ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται οι δανειακές υποχρεώσεις της εισηγμένης)
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την υποβολή πρότασης εξαγοράς της Νοva από τον ΟΤΕ.
Να σημειωθεί ότι Vodafone και Wind συμμετέχουν, μετά τις τελευταίες μετοχικές ανακατατάξεις, με ποσοστό 40% στη Forthnet χωρίς όμως να εκπροσωπούνται στο ΔΣ της εταιρείας.
Mε την πρόταση εξαγοράς της Forthnet από τις Vodafone – Wind, οι δύο εταιρίες στοχεύουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να περάσει η Nova στον Όμιλο ΟΤΕ, ο οποίος σε μια τέτοια περίπτωση θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της αγοράς συνδρομητικής τηλεόρασης.
Υπενθυμίζεται ότι μη δεσμευτική προσφορά του ΟΤΕ προς την Forthnet έγινε την 1η Ιουλίου και αφορά μόνο στην εξαγορά της Nova και όχι στη δραστηριότητα της σταθερής τηλεφωνίας. Το εύρος είναι 250-300 εκατομμυρίων ευρώ, προσαρμοζόμενη ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις (debt free/cash free basis) της εξαγοραζόμενης δραστηριότητας.
Στην προσφορά, η οποία από την πλευρά του ΟΤΕ χαρακτηρίζεται δίκαιη, έχει συνυπολογιστεί ο δανεισμός της Nova που ανέρχεται σε 225 εκατομμύρια ευρώ, από το σύνολο των 330 εκατομμυρίων της Forthnet, καθώς και μία αποτίμηση της εταιρείας της τάξης των 75 εκατομμύριων ευρώ.
Πάντως τόσο από την πλευρά της Wind όσο και από την πλευρά της Vodafone, τηρείται προς το παρόν "σιγήν ιχθύος" καθώς κανείς δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την πρόταση για την εξαγορά της Forthnet.
Για την Forthnet, η οποία έχει γίνει το μήλον της έριδος, μεταξύ των παικτών της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, έκανε πρόσφατα εκτενή αναφορά το Bloomberg. Το δημοσίευμα -με θέμα την εκρηκτική άνοδο που καταγράφεται στις εταιρίες συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα - ανέφερε ότι ο ΟΤΕ και η Forthnet έχουν πετύχει διπλασιασμό των συνδρομητών κατά τα δύο τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των πελατών της συνδρομητικής τηλεόρασης αγγίζει πλέον τις 760.000, από 300.000 στα τέλη του 2012.
Ο ΟΤΕ είχε 280.000 συνδρομητές το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ η βάση συνδρομητών της Nova αυξήθηκε κατά 6,7% το πρώτο τρίμηνο, αγγίζοντας τις 482.433.
Στο δημοσιεύμα μάλιστα αναφερόταν ότι εάν προχωρήσει η συμφωνία ο ΟΤΕ θα γίνει ο μοναδικός πάροχος συνδρομητικής τηλεόρασης στην ελληνική αγορά, ενώ εκφράζονται φόβοι από στελέχη της αγοράς ότι οι αρμόδιες αρχές θα μπορούσαν να μπλοκάρουν μία τέτοια εξέλιξη καθώς δημιουργούνται συνθήκες μονοπωλίου.