Ο Τσαμάζ, η Google και ο πόλεμος που έρχεται

Ο Τσαμάζ, η Google και ο πόλεμος που έρχεται
Ο Μιχάλης Τσαμάζ στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του ΟΤΕ ήταν ξεκάθαρος και επανέφερε μέσα σε λίγους μήνες ξανά το ζήτημα.


«Να πάψουν οι over the top players, όπως η Google, να μας εκμεταλλεύονται. Είναι επιτακτική ανάγκη να παρέμβουν οι ρυθμιστικές αρχές για την ανεύρεση λύσης" είπε ο επικεφαλής του ΟΤΕ. Η αναφορά του κ. Τσαμάζ μόνο τυχαία δεν είναι καθώς όχι μόνο ο ΟΤΕ αλλά διεθνείς κολοσσοί όπως η μητρική του Deutsche Telekom, η France Telecom και η Telefonica σε συνεργασία με την ΕΕ ετοιμάζονται να επιτεθούν σε Google( Youtube), Facebook, twitter αλλά ακόμα και στην Amazon ζητώντας μερίδιο από τα τεράστια κέρδη που καταγράφουν χρησιμοποιώντας τα δίκτυα μεταφοράς δεδομένων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ουσιαστικά θέλουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μηχανές αναζήτησης να τους καταβάλλουν αμοιβές για τη μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων όπως αυτός που απαιτείται για τη μετάδοση εικόνας από το ΥouΤube από τα δίκτυά τους.
Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών βλέπουν το ρόλο τους να υποβαθμίζεται, επειδή εταιρίες όπως η Google κερδίζουν μεγάλα ποσά από τη χρήση μηχανών αναζήτησης και τις διαφημίσεις αλλά πληρώνουν για τη μεταφορά των δεδομένων. Και αυτό όταν για την εξασφάλιση της μεταφοράς των δεδομένων οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ φτιάχνοντας υποδομές σε σταθερά δίκτυα και σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Στον πόλεμο αυτό οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών έχουν συμμάχους τους και τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης που βλέπουν ότι η Google χρησιμοποιεί το προϊόν τους χωρίς αντάλλαγμα αλλά και ότι εξαρτώνται από τα μέσα Κοινωνικής δικτύωσης τα οποία επίσης χρησιμοποιούν χωρίς κόστος το προϊόν των ΜΜΕ αλλά ζητούν αντάλλαγμα όταν τα τελευταία θέλουν να προωθήσουν το προϊόν αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί πως καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ήδη ο ΟΤΕ έχει θέσει το θέμα στην ΕΕΤΤ ενώ στην ίδια λογική κινούνται και οι άλλοι Έλληνες πάροχοι ενώ γενικότερα ασκείται πίεση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για να υπάρξει έλεγχος στη λειτουργία των over the top παικτών.
ΝΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ