Σφάζονται τα supermarket για την πρωτιά - Τι δίνουν στους καταναλωτές

Σφάζονται τα supermarket για την πρωτιά - Τι δίνουν στους καταναλωτές
Σημαντικό είναι το πλήγμα που δέχτηκε την τελευταία τριετία ο κλάδος των σούπερμάρκετ, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, της πτώσης των τιμών και της αύξησης των προσφορών. Υπολογίζεται ότι από το 2010 μέχρι και πέρυσι ο τζίρος που έχει απωλέσει ανέρχεται στα 2 δις ευρώ και αναμένεται να κλείσει για το 2013 στα 9 δις ευρώ.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο του ισχυρού ανταγωνισμού, ο πόλεμος μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων σούπερμάρκετ μεγαλώνει….
Στον αγώνα για την επιβίωση και την επικράτηση χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα. Εξαγορές, γενναίες προωθητικές ενέργειες, μπόνους καρτών, κληρώσεις μετρητών, ακόμη και δώρα για τα ψώνια του μήνα ή και του χρόνους για τους τυχερούς καταναλωτές επιστρατεύουν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερμαρκετ.

Ο αγώνας για την πρωτιά

Aν και δίχως την «ομπρέλα» της γαλλικής Carrefour εδώ και δύο χρόνια, η Μαρινόπουλος εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα της αγοράς, έχει αρχίσει να απειλείται ξεκάθαρα από την ΑΒ Βασιλόπουλο η οποία έχει ως διακηρυγμένο στόχο να την εκθρονίσει από την πρώτη θέση.
Ο Μαρινόπουλος πάντως συνεχίζει να ενισχύει το δίκτυο του, καθώς πρόσφατε απέκτησε δια μέσου της βορειοελλαδικής εταιρείας «Karipidis Bros», την η αλυσίδα «Αρβανιτίδης», μίας από τις δέκα μεγαλύτερες λιανεμπορικής αλυσίδες πανελλαδικά.
Η σχετική συμφωνία αφορά στο σύνολο του δικτύου των 149 καταστημάτων της Αρβανιτίδης Α.Ε., το οποίο πλέον θα λειτουργεί υπό καθεστώς δικαιόχρησης, με τα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας να μετονομάζονται άμεσα σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express.
Σε ό,τι αφορά την αποθήκη που λειτουργεί η «Αρβανιτίδης Α.Ε.» στη Βέροια, εφεξής θα τροφοδοτεί τα καταστήματα του δικτύου με νέα γκάμα προϊόντων, στα οποία θα περιλαμβάνονται και τα προϊόντα με σήμα «Carrefour».
Με τις παραπάνω επιχειρηματικές κινήσεις, το δίκτυο της Μαρινόπουλος αριθμεί πλέον 881 καταστήματα και είναι το μεγαλύτερο στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου.
Αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά η αλυσίδα Σκλαβενίτης που δραστηριοποιείται αποκλειστικά εντός της Αττικής και το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε μπαράζ εξαγορών και απόκτησης καταστημάτων από υπάρχουσες μικρομεσαίες αλυσίδες, εμφανίζεται αποφασισμένη επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στην επαρχία.
Το πρώτο άνοιγμα καταστήματος εκτός Αττικης θα πραγματοποιηθεί εντός του 2014, αλλά δεν έχι ακόμη γνωστοποιηθεί το που.
Εκτός από τα πλάνα για γεωγραφική επέκταση, η αλυσίδα της οικογένειας Σκλαβενίτη, «κόντρα» στην μέχρι και πριν από λίγα χρόνια συντηρητική πολιτική της έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μπαράζ εξαγορών και απόκτησης σημείων από υπάρχουσες μικρομεσαίες αλυσίδες.
Μετά την απόκτηση 4 καταστημάτων της αλυσίδας ΔΟΥΚΑ και 5 της αλυσίδας Μπαλάσκα, η αλυσίδα συμφώνησε για την απόκτηση 9 καταστημάτων της "Extra Πρώτα" από τα συνολικά 19 που διαθέτει σήμερα η αλυσίδα Extra.
Σήμερα αριθμεί 96 καταστήματα, από 86 στο τέλος του 2012, ενώ μέχρι το τέλος του 2013 άγγιζε τα 110 καταστήματα.
Σημειώνεται ότι ο όμιλος απασχολούσε την 31/12/2012 συνολικά 7.467 εργαζομένους. Σχετικά με την πορεία των εργασιών της τους πρώτους εννέα μήνες του έτους πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινούνται στα περσινά επίπεδα. Τέλος, ἐχοντας τη στήριξη της βελγικής μητρικής Delhaize, η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεχίζει ακάθεκτα να επεκτείνει το δίκτυο των καταστημάτων του με στόχο να κατακτήσει την πρώτη θέση του κλάδου.
Σήμερα διαθέτει περί τα 250 καταστήματα και απασχολεί 11.000 εργαζομένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ