S&P Global: Ενίσχυση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Μάρτιο - Βελτίωση της απασχόλησης

S&P Global: Ενίσχυση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Μάρτιο - Βελτίωση της απασχόλησης

Oι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν τον αριθμό προσωπικού με ταχύτερο ρυθμό

Νέα επιτάχυνση σημείωσε ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας τον Μάρτιο με περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και των παραγγελιών λόγω της ισχυρής ζήτησης ενώ η απασχόληση αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το Απρίλιο του 2022.

Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI), που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας, έκλεισε υψηλότερα στις 56,9 μονάδες τον Μάρτιο από τις 55,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα PMI της S&P Global. Το 50 διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση.

Ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε για έκτο συνεχή μήνα με την αύξηση των νέων πωλήσεων να είναι η εντονότερη από τον Νοέμβριο του 2021 και τις εταιρίες να την αποδίδουν στη μεγαλύτερη ζήτηση από πελάτες του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global, οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν τον αριθμό προσωπικού με ταχύτερο ρυθμό αναφέροντας μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων πλήρους και μερικής απασχόλησης.

Η Siân Jones, Επικεφαλής Οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, σχολίασε: «Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας εξακολούθησε να ενισχύεται τον Μάρτιο, λόγω της εντονότερης αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις σε παραγωγικές διαδικασίες και η συνεχιζόμενη άνοδος της ζήτησης των πελατών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό στήριξε τη βελτίωση της απόδοσης του τομέα.

Οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική δραστηριότητα εισροών και τη δραστηριότητα προσλήψεων, καθώς οι μεγαλύτερες απαιτήσεις παραγωγής δημιούργησαν την ανάγκη αύξησης της παραγωγικής ικανότητας. Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού που προέκυψαν από τη διαταραχή στα δρομολόγια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας επιβάρυναν την ανάπτυξη, καθώς οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν και πάλι σημαντικά. Οι ελλείψεις παρεμπόδισαν τις προσπάθειες δημιουργίας αποθεμάτων και το κόστος εισαγόμενων αγαθών κινήθηκε ανοδικά.

Στην πραγματικότητα, η αύξηση του κόστους ανέκτησε τη δυναμική της, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το ξεκίνημα του 2023. Παρότι ιστορικά αυξημένος, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων εξασθένησε λόγω των έντονων, ωστόσο λιγότερο αισιόδοξων, προσδοκιών σχετικά με την παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας, η αύξηση των τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αναμένεται να εξασθενήσει στο 2.5% το 2024».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ