Ευάγγελος Μυτιληναίος: Είμαστε παγιδευμένοι από τα εργαλεία της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Είμαστε παγιδευμένοι από τα εργαλεία της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση

Χρειαζόμαστε μαζική και οικονομικά προσιτή ενέργεια

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες διερευνούν τρόπους για να αντικαταστήσουν τον εφοδιασμό σε γάλλιο και γερμάνιο που τίθεται σε κίνδυνο από τους περιορισμούς των εξαγωγών της Κίνας μετά από πιέσεις των αρχών της ΕΕ, αλλά ο κλάδος λέει ότι θα χρειαστούν κίνητρα για να καταστεί βιώσιμη η παραγωγή κρίσιμων ορυκτών.

Η Κίνα, η οποία επεξεργάζεται το 80% του γάλλιου και το 60% του γερμανίου στον κόσμο, επέβαλε από τον Αύγουστο περιορισμούς στις εξαγωγές των μετάλλων που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, εμποδίζοντας τις μεταφορές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε πιθανούς προμηθευτές και αγοραστές την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή, δήλωσαν άτομα με γνώση της συνάντησης στο πρακτορείο Reuters.

Ο ελληνικός όμιλος ενέργειας και μετάλλων Mytilineos , που ήταν παρών στη συνάντηση, δήλωσε ότι διαθέτει ένα πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση του πιο αποδοτικού τρόπου εξόρυξης γαλλίου, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει σε κλίμακα σε 18 μήνες.

Αυτό θα μπορούσε να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους του μετάλλου ετησίως, που αντιστοιχεί περίπου στην τρέχουσα ζήτηση της ΕΕ, δήλωσε. Το γάλλιο είναι συνήθως υποπροϊόν της επεξεργασίας του βωξίτη σε αλουμίνα, πρόδρομη ουσία του αλουμινίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε ότι βασική απαίτηση είναι η στήριξη της βασικής δραστηριότητας αλουμινίου, η οποία, σύμφωνα με τη βιομηχανία, στην Ευρώπη έχει υποφέρει από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις εισφορές που θα επιβληθούν για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

"Είμαστε παγιδευμένοι από τα εργαλεία που επέλεξε η ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Χρειαζόμαστε μαζική προσιτή ενέργεια", δήλωσε ο Μυτιληναίος.

"Βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται. Η Επιτροπή πρέπει να δώσει κίνητρα για να προχωρήσουμε σε αυτό". Η εταιρεία δήλωσε ότι τα υποστηριζόμενα από την ΕΕ συμβόλαια διαφοράς που διασφαλίζουν μελλοντικές τιμές θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Οπως σημειώνει το Reuters, η ευρωπαϊκή πρωτογενής παραγωγή αλουμινίου μειώθηκε κατά ένα τρίτο από την κορύφωσή της το 2008 έως το 2022. Τα μεταλλουργεία ψευδαργύρου, από το οποίο το γερμάνιο είναι υποπροϊόν, αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις από το ενεργειακό κόστος.

Η βελγική εταιρεία παραγωγής ψευδαργύρου Nyrstar δήλωσε ότι εξετάζει πιθανά έργα για την ανάκτηση γαλλίου και γερμανίου στην Ευρώπη, αν και είναι πιο προχωρημένη στην έρευνά της στις ΗΠΑ, με ένα έργο ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων στο μυαλό της.

Ο νόμος της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ο οποίος θα θέσει στόχους για την εξόρυξη, την ανακύκλωση και την επεξεργασία 17 βασικών υλικών, είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες.

Η ευρωπαϊκή ένωση παραγωγών μη σιδηρούχων μετάλλων Eurometaux δήλωσε ότι πρέπει να υποστηριχθεί από χρηματοδότηση και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της βιομηχανίας.

Η Eurometaux δήλωσε ότι το ζήτημα είναι ευρύτερο από την προμήθεια γάλλιου και γερμανίου και ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να είναι βιώσιμες οι μελλοντικές δραστηριότητες.

"Πέρυσι ήταν το μαγνήσιο, τον περασμένο μήνα ο γραφίτης και δεν ξέρουμε ποια μέταλλα θα είναι τα επόμενα. Εμείς στην Ευρώπη πρέπει να περάσουμε από την αντιδραστική στην προληπτική λειτουργία, προετοιμάζοντας τα μελλοντικά σοκ", ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ