Βιομηχανική παραγωγή: Μειωμένη κατά 3,6% τον Ιούνιο

Βιομηχανική παραγωγή: Μειωμένη κατά 3,6% τον Ιούνιο

Σε μηναία βάση, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σημειώθηκε στον εξόρυξης μεταλλευμάτων

Μειωμένη κατά 3,6% ήταν η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αν και σε επίπεδο εξαμήνου παρουσίασε αύξηση 1,2%.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2022, παρουσίασε μείωση 3,6% έναντι αύξησης 9,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021. Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022, παρουσίασε αύξηση 1,2%. Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2023, παρουσίασε μείωση 1,5%.

Σε μηναία βάση, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σημειώθηκε στον εξόρυξης μεταλλευμάτων, ενώ ο δείκτης του κλάδου λοιπών ορυχείων και λατομείων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση. Σε ετήσια, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε επίσης στον κλάδο εξόρυξης μεταλλευμάτων, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

Σύγκριση Ιουνίου 2023 με Ιούνιο 2022

Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 3,6% τον μήνα Ιούνιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την μείωση:

• Κατά 14,8% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

• Κατά 8,4% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή οφείλεται στη μεταβολή του δείκτη του διψήφιου κλάδου εξόρυξης μεταλλευμάτων.

• Κατά 4,2% του Δείκτη Παροχής Νερού.

• Κατά 0,6% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.

Σύγκριση μέσου δείκτη περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023 με τον αντίστοιχο της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών μέσου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023 κατά 1,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

• Κατά 6,1% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

• Κατά 4,7% του Δείκτη Μεταποίησης.

2. Από τη μείωση:

• Κατά 2,1% του Δείκτη Παροχής Νερού.

• Κατά 12,8% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Σύγκριση Ιουνίου 2023 με Μάιο 2023

Η μείωση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 1,5% τον μήνα Ιούνιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2023, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την μείωση:

• Κατά 1,9% του Δείκτη Μεταποίησης.

• Κατά 1,0% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

• Κατά 0,7% του Δείκτη Παροχής Νερού.

• Κατά 0,2% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ