ΔΕΠΑ: Στρατηγική υψηλής καθετοποίησης και διαφοροποίηση προϊόντων και αγορών

ΔΕΠΑ: Στρατηγική υψηλής καθετοποίησης και διαφοροποίηση προϊόντων και αγορών

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, αναφέρθηκε στον ρόλο-κλειδί που ενέχει το φυσικό αέριο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Η στρατηγική υψηλής καθετοποίησης, που συνδυάζει την παραγωγή με την εμπορία ενέργειας και τη διαφοροποίηση προϊόντων και αγορών, την οποία εφαρμόζει η ΔΕΠΑ, ανταποκρίνεται στις τάσεις της αγοράς που περιλαμβάνουν την ενεργειακή μετάβαση, τη συνεχή αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο, αλλά και την ένταση του ανταγωνισμού. Αυτό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

«Τα δύο τελευταία χρόνια η ΔΕΠΑ Εμπορίας κατάφερε όχι μόνο να αντιστρέψει τη δυσχερή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει, αλλά να πετύχει ολική επαναφορά, αποτελώντας πλέον ένα πολύτιμο asset για τους μετόχους και τους πελάτες της», σημείωσε ο κ. Ξιφαράς. «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωταγωνιστεί στην απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, με την είσοδό της στις ΑΠΕ και την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τις επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το υδρογόνο», πρόσθεσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στον ρόλο-κλειδί που ενέχει το φυσικό αέριο στην ενεργειακή μετάβαση, το οποίο στη χώρα μας θα καλύψει μεγάλο μέρος του κενού που θα δημιουργήσει η δρομολογημένη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων, μέχρι το 2028.

Για αυτόν τον λόγο η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναπτύσσει εφαρμογές υγροποιημένου και συμπιεσμένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας για τα νησιά και τις απομακρυσμένες από το δίκτυο περιοχές, σπεκτείνει το πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων της με CNG (FISIKON) με στόχο τα 27 πρατήρια μέχρι το τέλος του 2021 και προωθεί το LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Ανατολική Μεσόγειο, κατασκευάζοντας ένα καινοτόμο πλοίο μεταφοράς που θα τροφοδοτεί τα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, η εταιρεία αναπτύσσει «πράσινο» χαρτοφυλάκιο άνω των 200 MW, με τη συμμετοχή της σε φωτοβολταϊκά στις υπό μετάβαση περιοχές της Δ. Μακεδονίας, εξασφάλισε άδεια εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 500 μεγαβάτ ενώ ετοιμάζεται να μπει στην αγορά διμερών συμβολαίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας - PPA's. Ταυτόχρονα, επεκτείνει τις δραστηριότητες λιανικής (φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα), μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο - Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ