Enterprise Greece: 300 επενδυτικές ευκαιρίες σε όλους τους κλάδους

 Enterprise Greece: 300 επενδυτικές ευκαιρίες σε όλους τους κλάδους

Οι επενδυτικές  ευκαιρίες  βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ωριμότητας και αποτελούνται τόσο από επιχειρηματικά σχέδια υφιστάμενων εταιρειών, όσο και από νέα έργα ανάπτυξης


Περισσότερες από 300 επενδυτικές ευκαιρίες, σε σχεδόν όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, έχει καταγράψει μέχρι σήμερα η Enterprise Greece, όπως επισήμανε ο CEO της εταιρείας, Γεώργιος Φιλιόπουλος, μιλώντας -με φυσική παρουσία- στο υβριδικό συνέδριο «Εxport Summit», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).
Οι επενδυτικές αυτές ευκαιρίες, εξήγησε, βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ωριμότητας και αποτελούνται τόσο από επιχειρηματικά σχέδια υφιστάμενων εταιρειών, όσο και από νέα έργα ανάπτυξης (greenfield). Προωθούνται δε, συστηματικά στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ώστε να γίνουν ευρύτερα «ορατές» και οι ελληνικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις εισροές επενδυτικών κεφαλαίων.

«Παρά τις δυσκολίες» επισήμανε ο κ.Φιλιόπουλος, «η Enterprise Greece συνεχίζει ακάθεκτη την προσέλκυση επενδυτικών έργων και κεφαλαίων από το εξωτερικό. Τα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται από μεγάλους επενδυτές, όπως οι Microsoft (Αθήνα), Pfizer (Θεσσαλονίκη) και Volkswagen (Αστυπάλαια), σε συνδυασμό με εκείνα που υποστηρίζει το Enterprise Greece και είναι στρατηγικής σημασίας, σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η βιοτεχνολογία και η βιομηχανία, μας καθιστούν ιδιαίτερα αισιόδοξους για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Ο επείγων μετασχηματισμός, η ωριμότητα του οικοσυστήματος της Θεσσαλονίκης και το Thess INTEC

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα επείγει να προχωρήσει στον μετασχηματισμό του παραγωγικού της μοντέλου, από μια οικονομία έντασης εργασίας και ενισχύσεων της παραγωγικότητας σε μια αγορά «που έχει να κάνει με τη γνώση και την τεχνολογία», διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς Thess INTEC AE, επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης.
«Είναι δύσκολο και επείγον, αλλά είμαστε αρκετά ώριμοι για να φτάσουμε εκεί» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν παύει να βρίσκεται αρκετά πίσω: με βάση στοιχεία από το European Innovation Scoreboard του 2020, κατατάσσεται 25η μεταξύ 37 χωρών στην παραγωγή προϊόντων μέσης και υψηλής τεχνολογίας και 34η στις εξαγωγές τους. Κατέχει δε την 35η θέση τόσο στη φιλικότητα προς την καινοτομία, όσο και στα ευρυζωνικά δίκτυα. Συνεπώς, πρόσθεσε, επείγει η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό, κάτι στο οποίο μπορεί να συμβάλει η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.
Προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση φιλοδοξεί, όπως είπε, να συμβάλει καθοριστικά το Thess INTEC, το οποίο θα δημιουργηθεί σε μια έκταση 760.000 τετραγωνικών μέτρων στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Θα πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο επιστημονικό πάρκο στην Ελλάδα, τη στιγμή που στην ΕΕ λειτουργούν ήδη 366 τέτοιες δομές. Το πάρκο αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη, που -όπως υπενθύμισε ο κ.Ευθυμιάδης- μεταφράζονται σε σημαντικά ετήσια έσοδα για το δημόσιο, χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας ερευνητών και διοικητικών στελεχών, προσδοκώμενες επενδύσεις -ελληνικές και ξένες- 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας, ενίσχυση του τοπικού ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης κατά 6% και συνολική οικονομική απόδοση από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις της τάξης των 11,2 δισ. στην εικοσαετία.
Η Θεσσαλονίκη, πρόσθεσε, με τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, τις επιχειρήσεις και τις επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες της, προσφέρει ένα ώριμο οικοσύστημα για να δοθεί από τη συγκεκριμένη πόλη το εναρκτήριο λάκτισμα για τη δημιουργία του πρώτου αντίστοιχου πάρκου στην Ελλάδα.

Πρώτα η προσέλκυση των επιχειρήσεων και μετά το real estate

Η πρώτη επένδυση στην έκταση των 760 στρεμμάτων θα είναι η δημιουργία έξι κτηρίων (του 10% της συνολικής κτηριακής υποδομής). Το real estate ωστόσο, επισήμανε ο κ.Ευθυμιάδης, δεν υπήρξε η αφετηρία της συγκεκριμένης επένδυσης, στην οποία η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει τον πρώτο λόγο. «Ξεκινήσαμε αντίστροφα από άλλα τεχνολογικά πάρκα. Αντί να δημιουργήσουμε το real estate και μετά να έρθουμε σε επαφή με επιχειρήσεις και πανεπιστήμια, κάναμε το αντίστροφο. Πρώτα πήγαμε στις επιχειρήσεις, τις φέραμε σε επαφή με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για να συμφωνήσουν σε συνεργασίες και μετέπειτα θα δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις. Παρότι το πάρκο απέχει δυόμισι ή και τρία χρόνια από την ολοκλήρωσή του, ωστόσο ήδη πάνω από 100 επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια συνεργάζονται με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία» είπε ο κ.Ευθυμιάδης.
Υπενθύμισε ότι στον χώρο προβλέπεται να δημιουργηθούν αρχικά έξι mega-projects (με αντικείμενα τα υλικά, τη νανοτεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, την καθαρή ενέργεια, τις λύσεις έξυπνης κινητικότητας-έξυπνες πόλεις και ένα competence center για την εκπαίδευση των στελεχών), στα οποία θα προστεθούν στη συνέχεια άλλα δύο (αγροτεχνολογίας και βιοεπιστημών). Ο επιχειρηματίας γνωστοποίησε ακόμα ότι οι εκπρόσωποι του πάρκου βρίσκονται σε πολύ στενή συζήτηση με ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά κεφάλαια για τη συγκέντρωση 35 εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθούν -μεταξύ άλλων πόρων, όπως τα 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τα οποία «υπάρχει γραπτή ένταξη»- για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος. Μάλιστα υποστήριξε ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από τα ιδιωτικά αυτά κεφάλαια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ