Ελλάς-Σαουδική Αραβία: συνεργασία - Ζητούν γιατρούς, ζητάμε κεφάλαια

Ελλάς-Σαουδική Αραβία: συνεργασία - Ζητούν γιατρούς, ζητάμε κεφάλαια
Γιατρούς από την Ελλάδα ψάχνει το Ριάντ για να εργασθούν στην Σαουδική Αραβία. Και η Ελλάδα αναζητά σαουδαραβικά επενδυτικά κεφάλαια.

Της Έφης Καραγεώργου


Ο τουρισμός υγείας -ιατρικός, ευεξίας, ιαματικός- είναι ένα από τα θέματα στην ατζέντα της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Υγείας Dr Mohammed Al Khoshaim, εξετάσθηκε η δυνατότητα η Ελλάδα να παρέχει την ενεργή υποστήριξη της ώστε να καταστεί δυνατή η έλευση στη Σαουδική Αραβία Ελλήνων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, ακόμη και για σύντομο διάστημα μερικών μηνών, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη έμψυχου δυναμικού στον τομέα της υγείας.

Μάλιστα ο Σαουδάραβας υφυπουργός Υγείας εξέφρασε την πρόθεση να καταρτίσει ιστοσελίδα, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι ιατροί από την Ελλάδα θα καταχωρούν τα στοιχεία τους προκειμένου να δημιουργηθεί βάση δεδομένων για καλύτερη εξυπηρέτηση όσων επιθυμούν να εργασθούν στη Σαουδική Αραβία.

Επίσης εκτός από την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, εξετάσθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο τεχνικής κατάρτισης υποστηρικτικού προσωπικού (π.χ. σε μικροβιολογικά εργαστήρια) και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην παραγωγή φαρμάκων, τα οποία προς το παρόν εισάγονται από τρίτες χώρες, όπως επίσης και η κατασκευή εξοπλισμού και εργαλείων.


Τουρισμός και για επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής.


Παράλληλα, ενδιαφέρον υπήρξε και για το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα στην πλαστική χειρουργική, διότι πλήθος Σαουδαράβων μεταβαίνουν στο εξωτερικό για τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Από την πλευρά της η κα Κουντουρά τόνισε την άψογη κατάρτιση των Ελλήνων ιατρών, οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε επαρκώς να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση και σε τέτοιου είδους ιατρικές επεμβάσεις. Επίσης δεσμεύθηκε να μεταφέρει το περιεχόμενο των συνομιλιών και τα αιτήματα της Σαουδαραβικής πλευράς στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ακόμα η κα Κουντουρά υποσχέθηκε ότι θα εισηγηθεί στους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Παιδείας τη διοργάνωση forum τόσο για περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων, όσο και για την εξέταση ενδεχόμενης συνεργασίας σε πανεπιστημιακό επίπεδο.


Σε αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων.

Η Ελληνίδα υπουργός συναντήθηκε ακόμα με τον πρόεδρο της Kingdom Holding Co Πρίγκιπα Al Waleedbin Talalbin Abdulaziz Al Saud, με τον οποίο συζήτησαν την προώθηση επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα. Στη συνάντηση καταγράφηκε το έντονο ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς, μάλιστα η κα Κουντουρά κάλεσε τον Πρίγκιπα Al Waleedbin Talalbin Abdulaziz Al Saud να επισκεφθεί τη χώρα μας για να εξετάσουν από κοινού τις περαιτέρω δυνατότητες επενδύσεων, ειδικά στον τουριστικό τομέα.

Τέλος η υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους των σημαντικότερων ηλεκτρονικών και εντύπων μέσων ενημέρωσης, προβάλλοντας τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα της χώρα μας και εν συνεχεία τους ενημέρωσε για τις δράσεις που έχει αναλάβει για την προώθηση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος στη Σαουδική Αραβία, η οποία θα διευκολύνεται πλέον από την απευθείας αεροπορική σύνδεση Ριάντ –Αθήνας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ