Υπερπλήρη τα κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων

 Υπερπλήρη τα κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων

Αυτή τη στιγμή το σύστημά μας δοκιμάζει τις αντοχές του και σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίνεται δήλωσε ο ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Ηρακλής Μοσκώφ

Στα όριά του από πλευράς αριθμού θέσεων είναι αυτή τη στιγμή το σύστημα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλη την Ελλάδα καθώς η πληρότητα για τις σχεδόν 2500 θέσεις φιλοξενίας «αγγίζει» το 100%. Την επισήμανση αυτή έκανε, κατά την επίσκεψή του σε δομές στη Θεσσαλονίκη, ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Ηρακλής Μοσκώφ.

«Είμαστε οριακά στις πληρότητες αλλά μπορεί σε 2-3 μήνες και με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, να είμαστε σε μειωμένες ροές. Αυτή τη στιγμή το σύστημά μας δοκιμάζει τις αντοχές του και σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίνεται. Βεβαίως υπάρχουν καθυστερήσεις και γι αυτό εμείς κάνουμε στεγάσεις απευθείας σε δομές αλλά υπάρχει και ένας μικρός αριθμός παιδιών που αυτή τη στιγμή περιμένει», τόνισε ο κ. Μοσκώφ, κατά την επίσκεψή του, σήμερα το μεσημέρι, στο Κέντρο Ενημέρωσης (Info Desk) της ΑΡΣΙΣ για τον Εντοπισμό και την Υποστήριξη Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι εύκολο να αυξομειώνεις τον αριθμό φιλοξενίας ασυνόδευτων, θέτοντας ως παράδειγμα ότι στον έναν χρόνο που είναι στην Γραμματεία, τους πρώτους 6 μήνες υπήρχε μόλις 50% πληρότητα, γεγονός που δημιουργεί τεχνικά ζητήματα βιωσιμότητας στις δομές. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 100%, υπάρχουν καθυστερήσεις που συγκρινόμενες και πάλι με αυτό που υπήρχε στο παρελθόν, είναι νύχτα με την μέρα», διαπίστωσε.

Στη διήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μοσκώφ βρέθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στην Περαία, σε Δομή Επείγουσας Φιλοξενίας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ και σήμερα το μεσημέρι ξεναγήθηκε στο Info Desk της ΑΡΣΙΣ.

«Είναι 4 ουσιαστικά επισκέψεις που αποτελούν ψηφίδες στο παζλ του συστήματος παιδικής προστασίας που συντονίζει η Γραμματεία με συνεργατική εταιρική σχέση, με οργανώσεις όπως η ARSIS, η UNICEF, ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα της επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκων, ανακοίνωσε ότι συμμετέχουν τρεις οργανώσεις, η ΑΡΣΙΣ, η Μετάδραση και το Solidarity Now, εκτιμώντας ότι τον ερχόμενο Γενάρη ή Φλεβάρη θα γίνουν οι πρώτες προσλήψεις των εντεταλμένων επιτροπείας και θα ξεκινήσει η υλοποίησή του.

«Νομίζουμε ότι θα βοηθήσει κι αυτό πάρα πολύ, είναι ένας καταλύτης αλλαγών ώστε να λύσουμε οποιαδήποτε κενό. Ένας εντεταλμένος θα είναι σαν γονιός σε ανηλίκους και ως μεσάζοντας στον εισαγγελέα ανηλίκων, ενώ θα υπάρχουν και συντονιστές επιτροπείας, οι οποίοι θα συντονίζουν τους εντεταλμένους», εξήγησε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα αφορά περίπου 200 επιτρόπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ