Στ. Μπένος: Η οικονομία του δάσους είναι η λύση στη Βόρεια Εύβοια

 Στ. Μπένος: Η οικονομία του δάσους είναι η λύση στη Βόρεια Εύβοια

Αρχές του 2023 αναμένεται η έγκριση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης ΟΧΕ και τον Μάρτιο του 2023 οι προσκλήσεις έργων και δράσεων

Την πεποίθηση ότι «η οικονομία του δάσους είναι η λύση στη βόρεια Εύβοια» εξέφρασε ο Σταύρος Μπένος, επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών σήμερα, 21η Μαρτίου 2022.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2021 στην Εύβοια που είχαν ως αποτέλεσμα να καούν 520.000 στρέμματα δάσους, ο κ. Μπένος είπε: «σε ό,τι με αφορά και το τελευταίο μόριο της ύπαρξής μου βρίσκεται στη βόρεια Εύβοια» ενώ τόνισε ότι «χωρίς το δάσος δεν μπορεί να υπάρχει ανασυγκρότηση». Συγκεκριμένα έθεσε το ερώτημα: «έχει μεγαλύτερη προίκα η χώρα μας από τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού; Η Σαουδική Αραβία έχει το πετρέλαιο. Αυτό είναι το δικό μας πετρέλαιο, δυστυχώς όμως δεν το έχουμε φροντίσει» και υπογράμμισε ότι το δάσος έχει απίστευτους πόρους: τους ρητινάδες, τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους, τον πολιτισμό, τα μονοπάτια, τη βιομάζα», και όπως επισήμανε, «θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαχείρισης».

Στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμοστεί το πρότυπο που εφαρμόστηκε στο «Διάζωμα», ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2008 για να φέρει τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. «Στο χώρο του πολιτισμού που το έχουμε ήδη κατακτήσει, φέραμε με το Διάζωμα σε επαφή τρεις κόσμους: των μνημείων, της φύσης και του πολιτισμού, της αγροδιατροφής και του τουρισμού. Το ίδιο θα κάνουμε και στη βόρεια Εύβοια» πρόσθεσε.

Ένα ολιστικό ανθρωποκεντρικό σχέδιο

Ειδικότερα ανέφερε ότι για την Βόρεια Εύβοια, άρχισε η οικοδόμηση ενός ολιστικού ανθρωποκεντρικού σχεδίου και σχεδιάζεται ολοκληρωμένη χωρική επένδυση ΟΧΕ ενώ ανατέθηκαν μελέτες που αναφέρονται στις υποδομές, την περιβαλλοντική αναγέννηση, το ανθρώπινο δυναμικό, την αγροδιατροφή, την επιχειρηματικότητα, τα δίκτυα της κοινωνίας, τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, τον πολιτισμό και την παιδεία, τον τουρισμό και τη δημιουργία φορέα λειτουργίας καθώς επίσης και πράσινες πολιτικές με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια, ψηφιακές δράσεις και δράσεις καινοτομίας από την καθημερινότητα του πολίτη ως το επιχειρείν. Όλες οι μελέτες θα αποτελούν την κεντρική ιδέα του στρατηγικού σχεδιασμού, που θα έχει στόχο να δώσει φτερά στην ανάπτυξη της περιοχής.

Το χρονοδιάγραμμα και τα έργα φωτοδότες

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις αρχές του 2022 παραδόθηκε η πρώτη φάση των μελετών ενώ ως τον Σεπτέμβριο του 2022 αναμένεται η δεύτερη φάση των μελετών μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης. Στις αρχές του 2023 αναμένεται η έγκριση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης ΟΧΕ και τον Μάρτιο του 2023 οι προσκλήσεις έργων και δράσεων.

Ο κ. Μπένος αναφέρθηκε άλλωστε σε έργα - φωτοδότες που όπως είπε, έχουν τις προϋποθέσεις ότι πρέπει να προτείνονται από την τοπική κοινωνία, να γίνονται αποδεκτά από την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, να αντιστοιχίζονται με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τους τεχνοκράτες και να έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα είναι ευρωπαϊκό και θα είναι εγγυημένο για τουλάχιστον δύο δεκαετίες και αδιατάρακτο από κλυδωνισμούς του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Στο όλο αυτό πλαίσιο, τέλος, θα δημιουργηθεί μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα συμβουλεύει αυτούς που θέλουν να δραστηριοποιηθούν, θα κάνει δωρεάν μελέτες βιωσιμότητας, θα μελετάει τι αγορές υπάρχουν διαθέσιμες για τα προϊόντα του δάσους και θα κατευθύνει συγκεκριμένα έργα σε χρηματοδοτικούς πόρους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ