Πυρκαγιά στην Κορινθία: Ο καπνός έφτασε έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία

Πυρκαγιά στην Κορινθία: Ο καπνός έφτασε έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (19/5) σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου στην Κορινθία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας- Ζημιές σε σπίτια - Εκκενώθηκαν οικισμοί

Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 χιλιόμετρα την ώρα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται στον Ισθμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ-meteo, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ακόμη ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί τον δικό της καιρό»).

Το meteo πραγματοποίησε την πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει σημαντικές αλλαγές, όπως υψηλότερη οριζόντια ανάλυση για την προσομοίωση της εξάπλωσης, ίση με 50 μέτρα (αντί για 100 μέτρα του IRIS 1.0), καθώς επίσης δυναμική προσομοίωση της υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης.

Ενεργοποιήθηκε το «112» για την απομάκρυνση κατοίκων λόγω της πυρκαγιάς στην Κορινθία

Σε εξέλιξη η φωτιά στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας - Ενεργοποιήθηκε το «112»

Μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης 112, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, κάλεσε όλους τους πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς την πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους.

Η ενημέρωση αυτή έγινε λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΩΡΑ: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Βοιωτία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ