Το επίσημο δείπνο στη Λαγκάρντ παρουσία Μητσοτάκη - Το συζήτησαν με τον Γιάννη Στουρνάρα

Το επίσημο δείπνο στη Λαγκάρντ παρουσία Μητσοτάκη - Το συζήτησαν με τον Γιάννη Στουρνάρα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συνεδριάζει την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Eπίσημο δείπνο, προς τιμήν της πρόεδρου Κριστίν Λαγκάρντ και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ παρέθεσε χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο της φιλοξενίας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στην Αθήμα, μετά από 15 χρόνια . Το επίσημο δείπνο τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη. Παραβρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Καλωσορίζοντας τους επίσημους καλεσμένους του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε: «Έχει περάσει πολύς καιρός, 15 χρόνια, από την τελευταία φορά που φιλοξενήσαμε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Αθήνα. Τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια, το γνωρίζουμε όλοι. Είναι πλέον μέρος της κοινής μας ιστορίας. Το σημαντικό είναι ότι σήμερα είμαστε σοφότεροι, πιο δυνατοί, πιο κοντά ο ένας στον άλλο, καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, πιο Ευρωπαίοι.»

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Σήμερα είμαι ευτυχής, και πράγματι υπερήφανος, που καλωσορίζω εσάς και όλους τους συναδέλφους σας σήμερα σε μια χώρα που βρίσκεται σε μια πολύ διαφορετική πορεία σε σύγκριση με εκείνες τις ημέρες. Μια χώρα που βρίσκεται, πιστεύω, σε διαδικασία οικονομικού μετασχηματισμού εκ βάθρων.

Η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη, με αυξανόμενη απασχόληση, μείωση των ανισοτήτων και βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σημαντική βελτίωση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας και του πόσο ανοιχτή είναι, παράγοντας ζωτικής σημασίας ώστε μια μικρή ανοιχτή οικονομία να ευημερήσει μέσα σε μια νομισματική ένωση. Δεν γνωρίζουν πολλοί ότι οι ελληνικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί, από περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ στην αρχή της κρίσης σε περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ σήμερα, επίπεδο παραπλήσιο με αυτό των μεγάλων εξαγωγικών οικονομιών της ευρωζώνης. Και η βάση των εξαγωγών μας χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία, καθώς κατανέμεται ισομερώς μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών, με σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των διάφορων κατηγοριών αγαθών. Η ελληνική οικονομία δεν βασίζεται μόνο σε έναν κλάδο, δεν εξαρτάται μόνο από τον τουρισμό».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde ευχαρίστησε τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία σημειώνοντας:

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για όλους μας, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν ολοένα και πιο ευμετάβλητο κόσμο και τις πολλές προκλήσεις που επιφέρει. Συνιστά υπόδειγμα ανθεκτικότητας απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις. Και αποτελεί απόδειξη της σπουδαιότητας του “ανήκειν” σε κάτι μεγαλύτερο – το κοινό ευρωπαϊκό μας πεπρωμένο».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συνεδριάζει την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου κατά την οποία η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Christine Lagarde, επικουρούμενη από τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Luis de Guindos και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, θα εξηγήσει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ