Eurostat: Ένας στους 10 Έλληνες δεν έχει πρόσβαση σε ένα σωστό γεύμα - Η εικόνα στην ΕΕ

Eurostat: Ένας στους 10 Έλληνες δεν έχει πρόσβαση σε ένα σωστό γεύμα - Η εικόνα στην ΕΕ

Το 32,3% των βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας - Τα ποσοστά στην ΕΕ

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, και ειδικότερα οι εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές των βασικών αγαθών, καθιστά ολοένα και πιο δύσκολο για τα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε ένα ισορροπημένο διατροφικά γεύμα. Τα στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη, αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος και προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, το 2022, το 8,3% του πληθυσμού της ΕΕ δεν ήταν σε θέση να αντέξει οικονομικά ένα γεύμα που περιείχε κρέας, ψάρι ή ένα ισοδύναμο για χορτοφάγους κάθε δεύτερη μέρα, ποσοστό κατά μία ποσοστιαία μονάδα (pp) υψηλότερο σε σύγκριση με το 2021 (7,3%).

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τα άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια , το 2022 ,το μερίδιο σε επίπεδο ΕΕ ήταν 19,7%, 2,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το 2021 (17,5%).

Το 2022, η διαφορά μεταξύ του συνολικού πληθυσμού και του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας όσον αφορά την ικανότητα να έχει ένα σωστό γεύμα ήταν επίσης ορατή σε όλες τις χώρες της ΕΕ: ​​το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια και που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα σωστό γεύμα καταγράφηκε στη Βουλγαρία (44,6%), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (43,0%) και τη Σλοβακία (40,5%). Από την άλλη πλευρά, το χαμηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στην Ιρλανδία (5,0%), ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο (5,1%) και την Κύπρο (5,6%).

Στην Ελλάδα, το 10% δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα ισορροπημένο γεύμα, ενώ το 32,3% βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ