Οργή και απελπισία

Οργή και απελπισία

Για άλλη μια φορά μια περιοχή της χώρας βρίσκεται να μετρά τις πληγές της από το πέρασμα ενός καιρικού φαινομένου.

Το φως της ημέρας αποκαλύπτει τα τεράστια προβλήματα που αφήνει πίσω της στην Αττική η κακοκαιρία «Ελπίδα». Πολλές περιοχές της πρωτεύουσας είναι χωρίς ρεύμα, η τηλεφωνική υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ είναι σύμφωνα με αναφορές πολιτών αλλά και Δήμων εκτός λειτουργίας, οι περισσότεροι δρόμοι στις συνοικίες παραμένουν κλειστοί από το χιόνι ή και από τα εγκαταλειμένα αυτοκίνητα, ενώ σε πολλές περιοχές γίνεται επίσης λόγος για πεσμένα δέντρα εξαιτίας του βάρους του χιονιού.

H «Ελπίδα» μόνο απελπισία προκάλεσε και ανέδειξε -και αυτή με τη σειρά της- τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού αλλά και την αδυναμία ιδιωτικών φορέων να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ο πολύωρος εγκλωβισμός πολιτών στην Αττική Οδό αν και σχεδόν κυριάρχησε στη βραδινή τηλεοπτική ενημέρωση της Δευτέρας ήταν ένα μόνο επεισόδιο, καθώς χιλιάδες εποχούμενοι εγκλωβίστηκαν σε κεντρικές λεωφόρους του λεκανοπεδίου όπως η Κηφισίας, η Μεσογείων και η Βουλιαγμένης. Η κατάσταση σε πολλά σημεία του πρωτεύοντος και δευτερεύοντως οδικού δικτύου είναι αποκαρδιωτική, καθώς πολλοί εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους ακόμα και στη μέση του δρόμου και αναζήτησαν πεζή ασφαλές καταφύγιο.

Σε όσους ταλαιπωρήθηκαν και εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται θα πρέπει κάποιος να λάβει υπόψιν και περίπου 300 επιβάτες αμαξοστοιχίας που παραμένουν για περισσότερες από 16 ώρες εγκλωβισμένοι στην Οινόη.

Η αποκατάσταση των βλαβών γίνεται μετ' εμποδίων, ενώ η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την οργή των πολιτών που είδαν πως και πάλι οι διαβεβαιώσεις περί επάρκειας του κρατικού μηχανισμού έμειναν απλώς διαβεβαιώσεις.

Τα σχολεία στην Αττική παραμένουν κλειστά, ενώ οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα μείνουν σήμερα σπίτια τους, με εξαίρεση όσους εργάζονται σε καταστήματα τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα άτυπο lockdown που αποφασίστηκε αφού κάθε προσπάθεια διαχείρισης της κακοκαιρίας είχε στο μεταξύ αποτύχει παταγωδώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ