Χίος: «Μπλόκο» των κατοίκων στο πλοίο μου μετέφερε μηχανήματα για τη νέα δομή μεταναστών (vid)

Χίος: «Μπλόκο» των κατοίκων στο πλοίο μου μετέφερε μηχανήματα για τη νέα δομή μεταναστών (vid)

Σε αναβρασμό η Χίος, με τις αντιδράσεις να είναι έντονες ενόψει της έναρξης του έργου δημιουργίας νέας δομής προσφύγων και μεταναστών.

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του νησιού και δεν άφησαν το πλοίο “Πελαγίτης”, που μετέφερε βαριά χωματουργικά μηχανήματα της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο κατασκευής στην περιοχή “Θόλος”, να δέσει.

Ύστερα από δύο περίπου ώρες παραμονής μέσα στο λιμάνι της Χίου και με τους κατοίκους να μην μετακινούνται από τις θέσεις τους, το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του για τη Μυτιλήνη χωρίς τελικά να ξεφορτώσει κανένα φορτηγό στο νησί. Οι κάτοικοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επιτροπής αιρετών και πολιτών της Χίου σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα στον χώρο πρόσδεσης του πλοίου αποτρέποντας την προσέγγιση του.

Είχε προηγηθεί το μπλόκο τα ξημερώματα στον Λιμένα Μεστών. Αυτοδιοικητικοί και πολίτες, είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και δεν επέτρεψαν την αποβίβαση μηχανημάτων της αναδόχου εταιρείας του έργου της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής. Έπειτα από διαπραγματεύσεις το οχηματαγωγό πλοίο αποβίβασε φορτηγά με ευπαθή προϊόντα, αλλά όχι τα μηχανήματα τα οποία και μπήκαν ξανά στο πλοίο. Το πλοίο συνέχισε την πορεία του προς το κεντρικό λιμάνι της πόλης όπου οι συγκεντρωμένοι, μετακινήθηκαν ώστε να παρέμβουν και εκεί σε περίπτωση που επιχειρηθεί η αποβίβαση των μηχανημάτων.

Τόσο στον Λιμένα Μεστών όσο και στο λιμάνι της Χίου δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο.

Από τη Συντονιστική Επιτροπή έγινε κάλεσμα στους κατοίκους να είναι έτοιμοι για νέα κινητοποίηση εφόσον χρειαστεί και με τις “βάρδιες περιφρούρησης” να συνεχίζονται στην περιοχή “Θόλος”.

Κινητοποίηση και στη Μυτιλήνη

Πλέον το πλοίο που δεν είναι ναυλωμένο αποκλειστικά για τη μεταφορά των μηχανημάτων αλλά μεταφέρει και άλλα εμπορεύματα, ξεκίνησε για το λιμάνι της Μυτιλήνης. Δεδομένης όμως της απόφασης για κατασκευή νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής και στη Λέσβο με ανάδοχο την ίδια εταιρεία ξεκίνησε νέα κινητοποίηση να μη δέσει το πλοίο ούτε στη Μυτιλήνη. Με ανακοίνωση του το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κάλεσε σε συγκέντρωση στο λιμάνι της Μυτιλήνης .

«Καλούμε τους εργαζόμενους και τους φορείς της Λέσβου σε ξεσηκωμό. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων κέντρων φυλακών δεν θα περάσουν. Οι τοπικές κοινωνίες τόσο της Λέσβου όσο και της Χίου έχουν ήδη αποφανθεί: Καμιά δομή, ούτε κλειστή- ούτε ανοιχτή» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πηγή πληροφοριών, ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ: ΑΠΕ, ΕΡΤ, astraparis.gr, alithia.gr, chiosphotos.gr, Αναδημοσίευση: enikos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ