ΕΛΑΣ: Πρόστιμα 678.000 ευρώ και λουκέτο σε 34 επιχειρήσεις

 ΕΛΑΣ: Πρόστιμα 678.000 ευρώ και λουκέτο σε 34 επιχειρήσεις

 


Πάνω από 1.500 παραβάσεις σε περισσότερους από 200.000 ελέγχους για τα μέτρα περιορισμού το σαββατοκύριακο

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν από 31.12.2021-02.01.2022 συνολικά 230.965 ελέγχους και κατέγραψαν 1.557 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 678.550€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε 34 επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων.

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/Μη τήρηση αποστάσεων

2. Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος

3. Παραβίαση καραντίνας

4. Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου για την Covid-19

5. Υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας

6. Χρήση μουσικής σε καταστήματα εστίασης και κέντρα διασκέδασης

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περιφέρεια Αττικής

• Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη προσωρινά υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000€, στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο 25.000€ και επέκταση της αναστολής λειτουργίας κατά δεκαπέντε (15) ημέρες, σύνολο 30 ημέρες αναστολή λειτουργίας, για παραβίαση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς εξυπηρετούσε πενήντα (50) όρθιους πελάτες σε συνδυασμό με παραβίαση της αναστολής λειτουργίας.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 15.000€ σε (3) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας έκαστο, για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για μη τήρηση της απαγόρευσης μουσικής.

• Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε δύο διαφορετικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο των κανόνων λειτουργίας της εκάστοτε επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

• Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 € σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας για παραβίαση των μέτρων Covid, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας, μη τήρηση απαγόρευσης αναπαραγωγής μουσικής και μη τήρηση απαγόρευσης όρθιων πελατών εντός τους καταστήματος.

• Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.800 € για μη τήρηση χρήσης μάσκας από το προσωπικό της επιχείρησης και από τους πελάτες σε έξι (6) καταστήματα

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο 300€ έκαστος.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για μη τήρηση της απαγόρευσης μουσικής.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000€ σε (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας έκαστο, για παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο 300€ έκαστος.

• Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη ενός αλλοδαπού υπηκόου και ένα (1) διοικητικό πρόστιμο ύψους 50.000€ διότι κατελήφθη να μεταφέρει στο Ι.Χ.Φ. πλήρες ηχοσύστημα, το οποίο σε πρόσφατο χρόνο χρησιμοποιήθηκε για διοργάνωση εκδήλωσης (πάρτι) εντός παλαιού εργοστασίου.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 20.000€ σε (4) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας έκαστο, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο 300€ έκαστος.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 15.000€ σε (3) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας έκαστο, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών και υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας, για χρήση μουσικής και εξυπηρέτηση όρθιων πελατών. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο 300€ έκαστος.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο 300€ έκαστος.

Περιφέρεια Ηπείρου

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ σε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για χρήση μουσικής εντός του καταστήματος.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 15.000€ σε (3) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας έκαστο, για μη τήρηση της απαγόρευσης μουσικής.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 25.000€ σε (5) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας έκαστο, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον, επιβλήθηκε στους εν λόγω πελάτες πρόστιμο 300€ έκαστος.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για μη τήρηση της απαγόρευσης μουσικής.

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 25.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες επέκταση της αναστολής λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση αναστολής λειτουργίας.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 10.000€ σε επιχείρηση και τριάντα (30) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και μη τοποθέτηση απολυμαντικών. Στον εν λόγω πελάτη επιβλήθηκε πρόστιμο 300€.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ σε επιχείρηση και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Στον εν λόγω πελάτη επιβλήθηκε πρόστιμο 300€.

• Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ σε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για χρήση μουσικής εντός του καταστήματος και εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για μη τήρηση της απαγόρευσης μουσικής.

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για υπέρβαση προβλεπόμενου ωραρίου λειτουργίας.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

• Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ σε ημεδαπό για παραβίαση καραντίνας.

Επικράτεια

Το Λιμενικό πραγματοποίησε (12.552) ελέγχους σε αντικείμενα και φυσικά πρόσωπα για την εφαρμογή των μέτρων κατά της Covid-19.

Η (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) πραγματοποίησε εβδομήντα πέντε (75) ελέγχους σε αντικείμενα και φυσικά πρόσωπα για την εφαρμογή των μέτρων κατά της Covid-19, οι οποίοι έλαβαν χώρα στις περιφέρειες της Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα κλιμάκια της ΕΑΔ διενήργησαν ελέγχους σε ογδόντα δύο (82) αντικείμενα.

Τα κλιμάκια της ΕΑΔ έλεγξαν εκατόν είκοσι επτά (127) φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων. Επιπλέον έλεγξαν αμιγείς και μικτούς χώρους, καταστημάτων αποκλειστικά για εμβολιασμένους, νοσήσαντες ή με διαγνωστικό τεστ τα σχετικά πιστοποιητικά χιλίων επτακοσίων είκοσι δύο (1.722) φυσικών προσώπων με την εφαρμογή Covid Free.GR.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε (20) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ (6) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά διακόσιες οκτώ (208) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ