Το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε την επιστροφή του επιδόματος που έπαιρνε για βενζίνη ο βοσκός των Ιμίων

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε την επιστροφή του επιδόματος που έπαιρνε για βενζίνη ο βοσκός των Ιμίων

Απίστευτη απαίτηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τον εμβληματικό Αντώνη Βεζυρόπουλο, που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη

Να επιστραφούν τα χρήματα που έπαιρνε ως επίδομα ο βοσκός των Ιμίων Αντώνης Βεζυρόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, ζητεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, από το 2004 σταμάτησε η επιδότηση προς τον Αντώνη Βεζυρόπουλου για τις βενζίνες μετακινήσεώς του, ώστε να διατηρεί τα ολίγα κατσίκια του στις ελληνικές νησίδες. Ακόμη σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητεί να επιστραφούν χρήματα που του είχαν δοθεί παρατύπως κατά την άποψη κάποιων.

Μάλιστα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι δεν έχει γίνει γνωστό εάν, μετά τον θάνατό του, θα αναζητηθούν οι κληρονόμοι του ή ο δήμος Καλύμνου για να "κλείσουν" οι εκκρεμότητες που κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχουν.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Α' αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης απευθυνόμενος στην Ολομέλεια. «Διάβασα σήμερα το πρωτοσέλιδο την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ" ότι απεβίωσε στα 94 χρόνια του ο βοσκός των Ιμίων. Η Βουλή τού λέει το τελευταίο αντίο. Ακούστε όμως τι άλλο διάβασα. Του εδίδετο ένα επίδομα από τον δήμο της Καλύμνου για τη βενζίνη που έβαζε στη βάρκα του για να πάει απέναντι. Και έρχεται το Ελεγκτικό Συνέδριο και βγάζει απόφαση ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και ζητάει από τους κληρονόμους του και από τον Δήμο Καλύμνου να επιστρέψουν τα λεφτά. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Πέτσας θα μας ακούσει και αμέσως θα τακτοποιήσει το θέμα. Για το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρότι σέβομαι τους θεσμούς, δεν θέλω να πω τη λέξη που ταιριάζει», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.

Ο Αντώνης Βεζυρόπουλος, ο οποίος για περισσότερα από 20 χρόνια διατηρούσε περίπου 40 κατσίκια πάνω στις δύο νησίδες, πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην ακριτική και αγαπημένη του Ψέριμο, σε ηλικία 94 ετών.

Θεωρείτο μια εμβληματική μορφή που έχει βάλει τη δική του σφραγίδα για την ελληνικότητα των δύο νησίδων και πολλά ρεπορτάζ έχουν γίνει για το πρόσωπό του, την ιστορία του και την παρουσία του στα Ίμια.

Ο Αντώνης Βεζυρόπολος βρισκόταν στην αγαπημένη του Ψέριμο τις τελευταίες ημέρες. Η σορός του μεταφέρθηκε στις 7.30 το πρωί στην Κάλυμνο από την Ψέριμο με το ταχύπλοο σκάφος ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ, του βαφτιστικού του Αντώνη Αρβίθη.

Το 1984 πήγε για πρώτη φορά τα ζώα του στα Ίμια

«Μετέφερα για πρώτη φορά τα ζώα μου στη νησίδα το 1984. Έπαιρνα τη βάρκα μου από την Κάλυμνο και πήγαινα εκεί για να τα φροντίζω. Παράλληλα μπορούσα να ψαρεύω. Σταμάτησα για λίγο λόγω της κρίσης του 1996. Μετά, όμως, συνέχισα. Πήγαινα τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Με βοηθούσαν πότε τα αγόρια μου και πότε η γυναίκα μου. Τότε έπαιρνα σύνταξη 700 ευρώ τον μήνα. Με αυτήν έπρεπε να ζήσω. Μου έδιναν και ένα μικρό ποσό από τον Δήμο και έτσι μπορούσα, έστω με δυσκολίες, να βόσκω τα πρόβατά μου. Κάποια στιγμή, κοντά στο 2004, έπαψαν να μου δίνουν χρήματα για να καλύπτω μέρος των εξόδων μου, κυρίως τα πετρέλαια για τη βάρκα» είχε δηλώσει πριν από τρία χρόνια ο Αντώνης Βεζυρόπουλος.

Για τους Τούρκους

«Με θυμάμαι να ταξιδεύω με τη βάρκα μου για τη νησίδα και να έρχονται δίπλα μου μεγάλα τουρκικά σκάφη κάνοντας ελιγμούς. Σαν τώρα θυμάμαι τα άσπρα μεγάλα πλωτά τους. Δημιούργησαν απόνερα με σκοπό να με βουλιάξουν. Η βάρκα μου ήταν πολύ μικρή σε σχέση με τα δικά τους σκάφη. Έδειχναν να μην τους ενδιαφέρει αν πέσω στη θάλασσα και πνιγώ από τα κύματα. Τους έδειχνα, όμως, από την πλευρά μου ότι είχα το σθένος να συνεχίσω" είχε πει χαρακτηριστικά, μιλώντας για τις τουρκικές παρενοχλήσεις όταν ταξίδευε με τη βάρκα του.

Πηγή: enikos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ