Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Δύο τάσεις για το «Πάσχα στο χωριό» - Οι αποφάσεις αφορούν το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής, των φροντιστηρίων και των εμπορικών κέντρων από Δευτέρα ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και το ζήτημα του πλήρους ανοίγματος του  λιανεμπορίου

Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σήμερα όπου θα αποφασιστεί η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων θα κρίνουν στη συνέχεια τις αποφάσεις της κυβέρνησης τις οποίες θα ανακοινώσουν το απόγευμα στην ενημέρωση από την πολιτική προστασία και το υπ. Υγείας.

Οι αποφάσεις αφορούν το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής, των φροντιστηρίων και των εμπορικών κέντρων από Δευτέρα ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και το ζήτημα του πλήρους ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Οσον αφορά το Πάσχα όλοι συγκλίνουν στο ότι η συζήτηση είναι πρόωρη δείχνοντας την Μ. Εβδομάδα για τις οριστικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα εμφανίζονται διχασμένοι για το αν θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και το «Πάσχα στο χωριό»

Παγώνη: Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό – Δεν θα είναι όπως πέρσι

Δεν φαίνεται να κοπάζει η πανδημία με πολλούς να αναρωτιούνται αν το Πάσχα θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

«Ηρεμίστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό. Τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τα είδατε. Το σύστημα έχει πιεστεί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα, θα πάμε στις εκκλησίες στους προαύλιους χώρους με μάσκες και αποστάσεις, αλλά την τελευταία εβδομάδα θα κριθεί το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γιατί με 819 διασωληνωμένους είναι δύσκολο», είπε στο MEGA η Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη.

«Αυτή είναι ίσως από τις δυσκολότερες φάσεις. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί και με τους εμβολιασμούς. Καταλαβαίνουμε την ψυχική πίεση που έχουν και ότι θέλουν να ξεφύγουν αλλά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αν θέλουμε να κάνουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Θα φανεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Τετάρτη πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα είναι δύσκολο κάποιος να πει ότι μπορείτε να φύγετε. Όπως και να έχει, ο κόσμος θα μπορεί να βγει, θα μπορεί να πάει από δήμο σε δήμο, δε θα είναι όπως πέρυσι, να είμαστε κλεισμένοι μέσα» πρόσθεσε η ίδια.

Παυλάκης: “Εβδομάδα Παθών” διαρκείας μέχρι το Πάσχα - Βασιλακόπουλος: αν μείνουν οι Αθηναίοι εδώ, θα δούμε γλέντια με περισσότερα άτομα

Για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, το Πάσχα στο χωριό και το λιανεμπόριο, μίλησαν στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο κ. Παυλάκης έκανε ζοφερές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, κάνοντας λόγο για “Εβδομάδα Παθών” διαρκείας μέχρι το Πάσχα, εξηγώντας πως με τόση κοσμοσυρροή στα νοσοκομεία, περιμένει μεγάλο αριθμό θανάτων το επόμενο διάστημα. Με κάθε άνοιγμα δραστηριότητας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί περισσότερο η κατάσταση, υπογράμμισε.

«Το πρώτο μας καθήκον είναι να πέσουν τα κρούσματα κατακόρυφα», τόνισε ο κ. Παυλάκης, συμπληρώνοντας πως «αν γίνει αυτό, υπάρχει ελπίδα για ασφαλέστερο Πάσχα και καλό καλοκαίρι».

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν θέλει να ξανακλείσουν τα μαγαζιά που άνοιξαν. «Κάτι τέτοιο θα είναι πισωγύρισμα», είπε.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, είπε πως το πρώτο lockdown ήταν επιτυχημένο γιατί ο κόσμος συμμετείχε, ενώ επεσήμανε πως το τελευταίο διάστημα αυξήθηκε η μεταδοτικότητα του ιού από τις επισκέψεις σε σπίτια συγγενών.

Έκανε την πρόταση να απελευθερωθεί το λιανεμπόριο τις καθημερινές και να παραμείνουν οι αυστηροί περιορισμοί το Σάββατο.

Σε ό,τι αφορά στο Πάσχα στο χωριό, ο κ. Βασιλακόπουλος εκτίμησε πως αν μείνουν οι Αθηναίοι εδώ, θα δούμε γλέντια με περισσότερα άτομα σε σύγκριση με την περιφέρεια.

«Με ασαφή στοιχεία υποτιμάμε την πειθαρχία», αντέτεινε ο κ. Παυλάκης.

Τζανάκης: Προτιμότερο να φύγουν από τα αστικά κέντρα οι πολίτες

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, τόνισε ότι παρά τις επιφυλάξεις, είναι προτιμότερο να φύγουν από τα αστικά κέντρα οι πολίτες, παρά να συνωστίζονται σε διαμερίσματα στις γιορτές.

"Η διασπορά θα μπορούσε, εφόσον δεν τηρούνται τα μέτρα, να είναι μεγαλύτερη, αν μείνει ο κόσμος στα αστικά κέντρα" σημείωσε, μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6. Εξήγησε δε, ότι η κόπωση των πολιτών είναι πολύ μεγάλη και είναι προτιμότερο η αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων.

Σαρηγιάννης: Ρίσκο οι μετακινήσεις

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος εκτιμά ότι τα κρούσματα κορονοϊού θα πέσουν στα 2.500 προς το τέλος του μήνα, γι'αυτό και κατά τη γνώμη του η απελευθέρωση των μετακινήσεων ενόψει Πάσχα αποτελούν ρίσκο.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι η αποκλιμάκωση στις μολύνσεις δεν θα φανεί άμεσα στον αριθμό των διασωληνωμένων και κατά συνέπεια η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.


Καπραβέλος: Το Πάσχα μπορεί να φέρει έκρηξη

Τέλος, ο διευθυντής της ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος είπε σε συνέντευξή του ότι ο έλεγχος έχει χαθεί για δεύτερη φορά και έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την κατάσταση στα νοσοκομεία, που πλέον βρίσκονται στα όριά τους.

Για την άρση του lockdown και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, δήλωσε ότι "τα ανοίγματα πρέπει να γίνονται με προσεκτικό τρόπο και όχι όλα μαζί. Άνοιξε το λιανεμπόριο εν μέσω θυέλλης", είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για το Πάσχα στο χωριό, ο διευθυντής της ΜΕΘ δεν το συζητάει καν. "Το Πάσχα στο χωριό δεν το συζητάω καν. Με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα η μετακίνηση από τη μία περιοχή στην άλλη μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη που θα τη θυμόμαμαστε σε ολόκληρη τη ζωή μας" είπε και τόνισε ότι πλέον δεν έχουν πού να νοσηλεύσουν τους βαριά ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ