Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ των Wikileaks

Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ των Wikileaks

Στα χέρια των βρετανικών αρχών βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος μετά από επτά χρόνια παραμονής εκδιώχθηκε από την Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο Ασάνζ συνελήφθη με βάση ένταλμα που είχε εκδοθεί το 2012 και μετά την άρνησή του να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου.

Οι ΗΠΑ έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του για τη διαρροή μεγάλου όγκου διαβαθμισμένων εγγράφων μέσω της πλατφόρμας Wikileaks. Επίσης είναι ύποπτος για συμετοχή στη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016 και συγκεκριμένα για τη διαρροή πληροφοριών που είχαν υποκλαπεί από τους υπολογιστές της υποψήφιας, τότε, προέδρου Χίλαρι Κλίντον και συνεργατών της. Ο Ασάνζ είχε ζητήσει άσυλο στην Πρεσβεία του Ισημερινού το 2012 μετά από ένταλμα που είχαν εκδώσει οι σουηδικές αρχές που τον κατηγορούσαν για μία υπόθεση βιασμού. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει τεθεί μεν στο αρχείο, ωστόσο η Σουηδία δεν έχει αποκλείσει να την ανοίξει εκ νέου.

Οι σχέσεις του Ασάνζ με την κυβέρνηση του Ισημερινού είχαν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα. Τον περασμένο Μάρτιο του κόπηκε η πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς είχε παραβιάσει τη συμφωνία να μην επιχειρεί να επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα άλλων χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ