Συγγνώμη για το lockdown ζήτησε ο Τσέχος πρωθυπουργός

Συγγνώμη για το lockdown ζήτησε ο Τσέχος πρωθυπουργός

Συγγνώμη από τους πολίτες της χώρας του ζήτησε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις την Τετάρτη, καθώς η κυβέρνησή του προχώρησε στην επιβολή αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η Τσεχία επανέφερε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους και διέταξε το κλείσιμο των μη βασικών καταστημάτων, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κινείται εκτός ελέγχου. Το τελευταίο 24ωρο η χώρα ανακοίνωσε 15.000 κρούσματα σε συνολικό πληθυσμό 10 εκατ. κατοίκων, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 1.730.

Πολλοί θεωρούν πως η Τσεχία έπεσε θύμα της ευφορίας που προκάλεσε η επιτυχημένη διαχείριση του πρώτου κύματος. Όπως συνέβη και στην Ελλάδα η κυβέρνηση εφάρμοσε νωρίς μέτρα περιορισμού της πανδημίας με την εφαρμογή lockdown από το οποίο εξαιρέθηκαν μόνο καταστήματα και φορείς που παρέχουν βασικές υπηρεσίες. Τον Ιούνιο η Τσεχία προχώρησε σε σταδιακή άρση των περιορισμών, ενώ σταδιακά ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε πάλι να ανεβαίνει.

Ο πρωθυπουργός Μπάμπις αγνόησε κατ’ επανάληψη τις συστάσεις των ειδικών κατά τους τελευταίους μήνες για λήψη αυστηρών μέτρων με αποτέλεσμα η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου. «Σίγουρα κάναμε λάθη όταν πιστέψαμε στο τέλος Μαϊου πως τα είχαμε καταφέρει» παραδέχθηκε ο Μπάμπις. Η Τσεχία αντιμετωπίζεται ως ένας από τους αδύναμους κρίκους στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού και η Κομισιόν ανακοίνωσε πως θα αποστείλει στη χώρα 30 αναπνευστήρες για την παροχή βοήθειας στους πιο βαριά νοσούντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ