«Εξέργερση» στρατηγών κατά του Τραμπ

«Εξέργερση» στρατηγών κατά του Τραμπ

Η στάση του Αμερικανού προέδρου έναντι στους διαδηλωτές και η απειλή του για χρήση του στρατού προκαλεί οξύτατες αντιδράσεις ακόμα και από πρώην στενούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζέις Μάτις προκάλεσε αίσθηση την Τετάρτη όταν είπε πως «ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στη ζωή μου που δεν προσπαθεί να ενώσει τον Αμερικανικό λαό – δεν προσποιείται καν ότι προσπαθεί». Ο Μάτις ήταν υπουργός της κυβέρνησης Τραμπ μέχρι το 2018 όταν και παραιτήθηκε και έκτοτε παρέμενε σιωπηλός.

«Προσπαθεί να μας διχάσει. Βλέπουμε τα αποτελέσματα της φανερής τριετούς προσπάθειας. Βλέπουμε τα αποτελέσματα μίας τριετίας χωρίς ώριμη ηγεσία» πρόσθεσε, για να εισπράξει τη -μάλλον αναμενόμενη- αντιμετώπιση από τον Αμερικανό πρόεδρο που σε μηνύματά του στο Twitter τον χαρακτήρισε «ίσως τον πιο υπερτιμημένο στρατηγό» για να προσθέσει πως είναι ευτυχής που έχει φύγει από την κυβέρνησή του.

Ωστόσο βολές κατά του Αμερικανού προέδρου εξαπολύθηκαν και από τον πρώην διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Τζον Άλεν, που κατηγόρησε τον Τραμπ ότι επιστράτευσε την αστυνομία για να διαλύσει μια ειρηνική διαδήλωση προκειμένου να φωτογραφηθεί μπροστά σε μια εκκλησία. «Στον Λευκό Οίκο, δεν είναι κανένας σπίτι» ήταν το δηκτικό του σχόλιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται πυρά και από νυν στενούς του συνεργάτες. Ο σημερινός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ τάθηκε ανοικτά κατά της χρήσης στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Τραμπ. «Η χρήση των ενεργών ενόπλων δυνάμεων ως δυνάμεων επιβολής του νόμου πρέπει να αποτελεί το έσχατο καταφύγιο. Δεν ζούμε τέτοια κατάσταση τώρα και δεν υποστηρίζω την ενεργοποίηση του νόμου για την αντιμετώπιση των ταραχών» είπε αναφερόμενος σε έναν νόμο του 1807 με τον οποίο είναι δυνατή η χρήση του στρατού στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ που αναφερόμενος στον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη τόνισε πως «η σιωπή μπορεί να είναι εξίσου θανατηφόρα με τη βία». Κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στον ρατσισμό, αλλά και «τις ενέργειες της κυβέρνησης που υπονομεύουν την ενιαία δημοκρατία». Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ χρειάζονται μία καλύτερη κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ