Η κλιματική αλλαγή στο προσκήνιο του Νταβός

Τι είπαν, Γκουτέρες, Μέρκελ

Η κλιματική αλλαγή στο προσκήνιο του Νταβός

Τέσσερις μεγάλες απειλές αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από το βήμα του Νταβός.

Χαρακτηρίζοντας τις ως “Τέσσερις Καβαλάρηδες”, ο Γκουτέρες κατονόμασε την κλιματική αλλαγή, τις αδικίες της παγκοσμιοποίησης, την ενίσχυση των γεωπολιτικών εντάσεων και τη σκοτεινή πλευρές του ψηφιακού χώρου.

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή τόνισε πως ο ίδιος ως φορολογούμενος θεωρεί απαράδεκτο οι φόροι του να χρηματοδοτούν -δια των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα- δραστηριότητες που προκαλούν καταστροφές στα κοράλια και λιώσιμο των παγετώνων. «Η επιστημονική κοινότητα μας έχει πει επακριβώς τι να κάνουμε», είπε αναφερόμενος στη Συμφωνία του Παρισιού και προειδοποίησε πως οι άνθρωποι και όχι ο πλανήτης είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής. «Η απουσία πολιτικής βούλησης δεν μας έχει επιτρέψει να πραγματοποιήσουμε όσα υποσχεθήκαμε στο Παρίσι» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις άλλες προκλήσεις ο γ.γ. του ΟΗΕ υπογράμμισε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες για ισότητα μεταξύ των φύλων και να κατανοήσουν πως πρέπει να δώσουν φωνή στους πολίτες. Έκανε επίσης λόγο για δυσλειτουργίες εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θέτει τον κίνδυνο για διχασμούς, ενώ τόνισε επίσης την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη.

Στην κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που χαρακτήρισε ζήτημα επιβίωσης για την Ευρώπη την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. «Ο χρόνος πιέζει και οι μεγαλύτεροι της κοινωνίας πρέπει να προσέξουμε και να χρησιμοποιήσουμε την ανυπομονησία των νέων με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο» ανέφερε η καγκελάριος. Τα επιστημονικά στοιχεία είναι σαφή, σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ