Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της ΜΟΔ στην 86η ΔΕΘ

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της ΜΟΔ στην 86η ΔΕΘ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε τον ρόλο της ΜΟΔ στην υποστήριξη δικαιούχων

Η ΜΟΔ Α.Ε. συμμετείχε στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο ενιαίο Περίπτερο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και οργάνωσε τρεις ενημερωτικές εκδηλώσεις:
Τη Δευτέρα 12/9 με θέμα «Η ΜΟΔ ως εργαλείο υποστήριξης δικαιούχων του ΕΣΠΑ 2021-2027». Την εκδήλωση άνοιξε με δήλωσή του ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ομιλητές την Υπηρεσιακή Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ε. Βασιλικού, τον Πρόεδρο της ΜΟΔ Γ. Παπαδημητρίου, τον Αναπληρωτή Γενικό Δ/ντή της ΜΟΔ Γ. Αγαπητίδη, τον Δ/ντή της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΜΟΔ Κ. Αρβανίτη, τους Δημάρχους Αστυπάλαιας Ν. Κομηνέα, Λειψών Φ. Μάγγο και Ψαρών Κ. Βρατσάνο καθώς και τον Πρόεδρο ΕΦΕΠΑΕ Π. Μαρλαφέκα.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε τον ρόλο της ΜΟΔ στην υποστήριξη δικαιούχων και επεσήμανε: «Με δική μου πολιτική απόφαση, η ΜΟΔ παίζει το ρόλο του βοηθού των αδυνάμων δικαιούχων έτσι ώστε να μπορούν με την τεχνική βοήθεια που τους παρέχουμε να προχωρούν ταχύτερα στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων τους. Θέλουμε ως κράτος και ως ΜΟΔ να είμαστε δίπλα σε κάθε δημόσια αρχή που το έχει ανάγκη. Στηρίζουμε κυρίως Δήμους και άλλους φορείς μικρού βεληνεκούς που δεν έχουν τις δικές τους τεχνικές υπηρεσίες ή την ικανότητα να φέρουν σε πέρας τα έργα τους. Θέλω να συγχαρώ τη ΜΟΔ διότι οι εργαζόμενοί της και η διοίκησή της έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στις πολύ υψηλές επιδόσεις της Ελλάδας, τόσο στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ όσο και στην μεγάλη ταχύτητα με την οποία προχωρά το ΕΣΠΑ.»
Η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων τόνισε τη σημασία των νέων αρμοδιοτήτων της εταιρείας στην υποστήριξη δικαιούχων για την ωρίμανση και υλοποίηση έργων δημοσίων συμβάσεων και ευχαρίστησε τη ΜΟΔ για την υποστήριξή της στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου. Επεσήμανε επίσης ότι τη νέα προγραμματική περίοδο η ΜΟΔ θα διαχειριστεί πάνω από € 280 εκατ συγχρηματοδοτούμενους πόρους για να στηρίξει το ΕΣΠΑ σε όλο του το φάσμα.
Ο Πρόεδρος της ΜΟΔ είπε ότι η ΜΟΔ εδώ και 25 χρόνια στηρίζει τη Δημόσια Διοίκηση στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, καλύπτοντας ανάγκες σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία και πληροφοριακά συστήματα. Εκτός από την υποστήριξη αυτή η ΜΟΔ έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα εργαλείων ώστε να είναι δίπλα στον αδύναμο δικαιούχο και επεσήμανε ότι η δημιουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας αύξησε κατακόρυφα τις δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης της ΜΟΔ. Οι κ.κ. Αγαπητίδης και Αρβανίτης ανέπτυξαν αντίστοιχα πώς η ΜΟΔ στηρίζει φορείς υλοποίησης στην ολοκλήρωση των έργων τους, τις συμπράξεις με άλλους φορείς προς τον σκοπό αυτό και ποια είναι τα διδάγματα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της νεοσυσταθείσας Τεχνική Υπηρεσίας της ΜΟΔ.
Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας ανέφερε επιγραμματικά τα έργα του Δήμου που υποστηρίχθηκαν από τη ΜΟΔ και υπογράμμισε ότι: «Οι μικροί Δήμοι έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες στη ΜΟΔ, διότι είναι υποστελεχωμένοι και γι΄ αυτό θα πρέπει η Τεχνική Υπηρεσία της ΜΟΔ να ενδυναμωθεί για να καταστεί αναπτυξιακός μοχλός για τα μικρά νησιά». Επεσήμανε, τέλος, την ανάγκη να υπάρχει συνεχής επικοινωνία και καλή πληροφόρηση για τις νέες δράσεις που ανοίγουν καθώς και συστηματική καταγραφή των αναγκών των μικρών Δήμων.
Ο Δήμαρχος Λειψών εξήρε τη μέχρι τώρα συνεργασία με τη ΜΟΔ στα έργα του Δήμου και επεσήμανε ότι ενώ «έχουμε την πρόθεση και διάθεση να λύσουμε τα προβλήματα μόνοι μας, τα θέματα είναι πολύπλευρα και δύσκολα και έτσι εξαρτόμαστε από τη ΜΟΔ και την χρειαζόμαστε. Δεδομένου όμως ότι η ΜΟΔ δεν μπορεί να είναι πανταχού παρούσα θα πρέπει να γίνεται μια προτεραιοποίηση για τα μικρά νησιά που την έχουν περισσότερο ανάγκη».
Ο Δήμαρχος Ψαρών με τη σειρά του επεσήμανε: «Η ΜΟΔ για εμάς έχει σταθεί πολύτιμος συνοδοιπόρος εδώ και έξι περίπου χρόνια, καθώς μας έχει συνδράμει ουσιαστικά στην προετοιμασία και ωρίμανση πολύ σημαντικών για το νησί μας έργων και ευελπιστώ πως θα συνεχίσει και στο μέλλον. Είμαι από τους πρώτους που προσέτρεξα στη βοήθεια της ΜΟΔ διότι με έναν μόλις μηχανικό στον Δήμο, είχαμε σημαντικές δυσκολίες να πάρουμε χρηματοδοτήσεις και να εκτελέσουμε έργα». Τόνισε επίσης την ανάγκη η ΜΟΔ να ενισχυθεί με πόρους και προσωπικό για να μπορεί να στηρίξει κατά προτεραιότητα τα μικρά νησιά ώστε να μην μείνουν στο περιθώριο τη νέα περίοδο όπου θα υπάρχουν διαθέσιμοι πολλοί και σημαντικοί πόροι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία του φορέα με τη ΜΟΔ και τόνισε ότι ο ΕΦΕΠΑΕ ως βασικός βραχίονας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε δράσεις επιχειρηματικότητας, έχει επιτύχει μέχρι τον Αύγουστο του 2022 απορρόφηση περίπου 2,5 δισ. στις δράσεις του ΕΠΑνΕΚ και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που διαχειρίζεται.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη την 1η εκδήλωση εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Syjfk25tZ74
Την Τρίτη 13/9 στην εκδήλωση με θέμα: «ΕΣΠΑ και περιβάλλον, η συμβολή της ΜΟΔ σε περιβαλλοντικές δράσεις και έργα της Αυτοδιοίκησης» ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της ΜΟΔ Γ. Παπαδημητρίου, ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κ. Αραβώσης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκης, ο Προϊστάμενος Γεν. Δ/νσης Δασών στο ΥΠΕΚΑ Ε. Γκουντούφας, ο πρώην Πρόεδρος της ΜΟΔ Π. Πάντος, ο Προϊστάμενος της Ομάδας Τεχνικής Υποστήριξης Περιβάλλοντος της ΜΟΔ Λ. Αθανασάκης και οι Δήμαρχοι Πέλλας Γ. Στάμκος και Πολυγύρου Α. Ζωγράφος.
Ο Πρόεδρος της ΜΟΔ έκανε μία σύντομη αναφορά στις δράσεις που υποστηρίζει η ΜΟΔ στον τομέα του περιβάλλοντος και επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι οι δικαιούχοι να ολοκληρώνουν έγκαιρα και επιτυχώς τα έργα που έχουν αναλάβει.
Ο Γενικός Γραμματέας Δασών ανέφερε ότι: «Με τη ΜΟΔ είχα πολύ στενή συνεργασία, τόσο με την προηγούμενη ιδιότητά μου ως Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων όσο και με τη σημερινή. Η πρώτη αφορούσε το πολύ σημαντικό έργο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για το Πόσιμο Νερό που αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να ξεκινήσει η χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ. Το έργο έτρεξε επιχειρησιακή ομάδα με κορμό τη ΜΟΔ. Η δεύτερη αφορά τη διαχείριση έργων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τα Δάση με δικαιούχους κυρίως τους Δήμους. Και εδώ η υποστήριξη της ΜΟΔ είναι πολύ ουσιαστική».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και Δήμαρχος Ρεθύμνης υπογράμμισε: «Διαχρονικά η συνεργασία της ΕΔΕΥΑ με τη ΜΟΔ είναι εξαιρετική και αυτό οφείλεται στην ποιότητα των στελεχών της. Στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για το Πόσιμο Νερό, σε συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες, έχουμε καταγράψει όλα τα έργα που απαιτούνται για την επόμενη δεκαετία για την ύδρευση της χώρας μας και το κόστος ανέρχεται σε 6,5 δισ. Παρόλα αυτά θέλω να επισημάνω πως η ελληνική περιφέρεια κατά 90% πίνει καθαρό νερό. Επίσης, το 80% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε βιολογικούς καθαρισμούς – αλλά ο μεγάλος ασθενής στον τομέα αυτό είναι η Αττική. Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και γι΄αυτό το λόγο προτεραιοποιούμε τα έργα με τη ΜΟΔ ώστε να υπάρχει βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων».

Ο Γενικός Διευθυντής Δασών ανέφερε: «Η συμβολή της ΜΟΔ σε περιβαλλοντικές δράσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουμε καθημερινή συνεργασία, τόσο σε θέματα εκπαίδευσης στελεχών στις δύσκολες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούν τα μεγάλα έργα για ένταξη και έλεγχο, όσο και στο μεγάλο έργο που αφορά την τεχνική υποστήριξη δικαιούχων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών. Καταφέραμε με τη βοήθεια της ΜΟΔ να εντάξουμε έργα πάνω από 70 εκατ. ευρώ και είμαστε στο τελικό στάδιο της δημοπράτησης ώστε να αρχίσουν να υλοποιούνται τα έργα αυτά με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.»

Ο κ. Πάντος τόνισε με τη σειρά του ότι «η ΜΟΔ είναι ένας φορέας που καταξιώνεται μέσα από το έργο της – και όχι μέσα από τα λόγια – και πρωτίστως μέσα από την αποτελεσματικότητά της και την ταχύτητα επίλυσης προβλημάτων. Η πρόσφατη συγκρότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι σημαντικό επίτευγμα της τρέχουσας Διοίκησης, διότι επιτρέπει στη ΜΟΔ να αναλαμβάνει έργα για λογαριασμό των Δήμων και να τα φέρνει σε πέρας. Ο κύριος και ενεργός ρόλος της ΜΟΔ είναι να είναι δίπλα στους δικαιούχους, δίπλα στην αυτοδιοίκηση και σε αυτό συμφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.» Μετέφερε επίσης τη δική του εμπειρία από την κατάρτιση του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Υποδομών Λυμάτων για τους οικισμούς Γ΄ Προτεραιότητας που ξεκίνησε να υλοποιείται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των συναρμόδιων Υπουργείων στη διάρκεια της θητείας του, όταν στελέχη της ΜΟΔ αποτέλεσαν τον κορμό της Τεχνικής Γραμματείας Λυμάτων.

Ο κ. Αθανασάκης ανέπτυξε τους τύπους έργων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων που υποστηρίζει η ΜΟΔ καθώς και την παρεχόμενη υποστήριξη στους Δήμους σε έργα Πράσινων Σημείων και Συστημάτων Διαχείρισης Βιοαποβλήτων.

Ο Δήμαρχος Πέλλας αναφέρθηκε στη άριστη συνεργασία που είχε με τη ΜΟΔ στο ΕΣΠΑ 2007- 2013 για την υλοποίηση τριών μεγάλων αποχετευτικών έργων σε οικισμούς Γ’ προτεραιότητας που ήταν τότε σε εμβρυακό στάδιο. Ο Δήμαρχος επεσήμανε: «Σε κάθε εμπόδιο που αντιμετωπίσαμε βρήκαμε τη σωστή λύση με την υποστήριξη της ΜΟΔ. Η εμπειρία των στελεχών της είναι τεράστια. Επίσης το 2018, για την σύνταξη της πρότασης για τα Πράσινα Σημεία, προστρέξαμε στη βοήθεια της ΜΟΔ και εκείνη μας υποστήριξε απλόχερα τόσο στον σχεδιασμό του Πράσινου Σημείου όσο και, το δυσκολότερο, στη σύνταξη της μελέτης Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ). Η πρόταση μας επιλέχθηκε ως η δεύτερη καλύτερη και τα έργα Π/Υ 560.000 ευρώ θα είναι έτοιμα του χρόνου.»

Ο Δήμαρχος Πολυγύρου με τη σειρά του ανέφερε: «Η προσφορά της ΜΟΔ είναι άκρως σημαντική. Οι προκλήσεις για τους Δήμους είναι μεγάλες, ειδικά στον σύνθετο και δυναμικά μεταβαλλόμενο τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Στην εποχή της κυκλικής οικονομίας προκύπτουν ολοένα περισσότερες αρμοδιότητες για τους δήμους και υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, πόρους και τεχνογνωσία. Τα έργα ανακύκλωσης πρέπει να σχεδιάζονται προσεκτικά σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε Δήμου και πρέπει οι Δήμοι να μπορούν να υλοποιήσουν και να λειτουργήσουν τα έργα, συγκρατώντας σε φυσιολογικά επίπεδα τα κόστη επένδυσης και λειτουργίας. Ο Δήμος μας έχει αρκετά χρόνια συνεργαστεί με τη ΜΟΔ, αρχικά για τις αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ Π/Υ € 3 εκατ. και στη συνέχεια για έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων, δίκτυα αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Πρόσφατα η ΜΟΔ συνέδραμε τον Δήμο και στην ανάπτυξη έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και ανακύκλωσης καθώς υποστήριξε το Πράσινο Σημείο Πολυγύρου (Π/Υ €1,4 εκατ.) και το Δίκτυο Γωνιών Ανακύκλωσης (Π/Υ €1 εκατ.). Η ΜΟΔ έχει εξαιρετικά και εξειδικευμένα στελέχη που μας στηρίζουν απλόχερα αλλά οι ανάγκες των Δήμων σε έμπειρα στελέχη είναι τεράστιες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ