Ασία σφυγμός: Μείωση πληθυσμού στο Χόνγκ Κόνγκ, κρίση ενοικίων στις ΗΠΑ, νέα Ουκρανική επίθεση

Ασία σφυγμός: Μείωση πληθυσμού στο Χόνγκ Κόνγκ, κρίση ενοικίων στις ΗΠΑ, νέα Ουκρανική επίθεση

Ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ σημειώνει μείωση ρεκόρ. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κρίση ενοικίασης. Οι εκρήξεις της αεροπορικής βάσης δείχνουν νέα ουκρανική επίθεση, τα θέματα που κοθορίσουν το σφυγμό των αγορών στη Ασία. 

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ θα δυσκολευτεί να αναπτυχθεί φέτος, καθώς η πόλη παλεύει με τους περιορισμούς covid, την πτώση του εμπορίου και τις παγκόσμιεες αντιξοότητες. Η κυβέρνηση πρόκειται να μειώσει την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ. Οι αυστηροί περιορισμοί covid έχουν αποκλείσει τους τουρίστες από την πόλη, ενώ τα κρούσματα και οι περιορισμοί στην ηπειρωτική Κίνα έχουν πλήξει το εμπόριο. Ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ σημείωσε μελιωση ρεκόρ το έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου, με 121.500 ή το 1,6% του πληθυσμού, να εγκαταλείπουν την πόλη. Αλλού στο Χονγκ Κονγκ, η Cathay Pacific παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον αφού ζήτησε έναν σαφή οδικό χάρτη για την άρση όλων των περιορισμών καραντίνας και η απαγόρευση της πόλης για προϊόντα που περιέχουν CBD αφήνει ορισμένες επιχειρήσεις αντιμέτωπες με το φάσμα της καταστροφής.

Οι εκρήξεις σε ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία που η Ουκρανία λέει ότι κατέστρεψαν εννέα μαχητικά αεροσκάφη μπορεί να υποδηλώνουν νέες ουκρανικές επιθετικές δυνατότητες που περιπλέκουν τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να υποστηρίξει τις δυνάμεις εισβολής του, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους πληροφοριών και αμυντικούς αναλυτές. Η ακριβής φύση των εκρήξεων παραμένει ασαφής. Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τα κενά ασφαλείας που αφορούν πυρομαχικά και αρνήθηκαν την ουκρανική εμπλοκή, ενώ αξιωματούχοι του Κιέβου άφησαν μόνο να εννοηθεί ότι βρίσκονταν πίσω από μια επίθεση.

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα, δήλωσε στο Bloomberg ότι δεν μπορεί να περιγράψει λεπτομερώς τι συνέβη στην επίθεση στην Κριμαία, αλλά ότι οι Ρώσοι «δεν πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς πουθενά στην Ουκρανία ως εισβολείς».

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της HSBC, Ping An Insurance Group, δεν έχει πειστεί από την υπόθεση της τράπεζας κατά της προτεινόμενης απόσχισης των δραστηριοτήτων της στην Ασία, υποστηρίζοντας ότι ο δανειστής χρειάζεται επείγουσα και ριζική αλλαγή. Ο κινέζος ασφαλιστής εκτιμά ότι ένα spinoff θα δημιουργήσει πρόσθετη αγοραία αξία από 25 δισεκατομμύρια έως 35 δισεκατομμύρια δολάρια, θα απελευθερώσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιακές απαιτήσεις και θα εξοικονομήσει κόστος έδρας και υποδομής. Ο πρόεδρος Mark Tucker και ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι το ασιατικό σχέδιο carve-out του κινέζου ασφαλιστή ήταν ανεφάρμοστο και αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο για την εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, προσθέτοντας ότι μια διάλυση θα είχε ενδεχομένως «αρνητικό αντίκτυπο» στο Χονγκ Κονγκ.

Οι μετοχές στην Ασία ξεκίνησαν σε ένα μεικτό κλίμα, μετά από ένα άλμα στις αποδόσεις του Δημοσίου εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με το πόσο η Federal Reserve πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να διασφαλίσει ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έδειξαν κέρδη στην Ιαπωνία όταν ανοίξει ξανά μετά από διακοπές, αλλά πιο υποτονικά ξεκινά για την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ. Τα συμβόλαια των ΗΠΑ παρουσίασαν διακυμάνσεις αφού οι μετοχές εξαφάνισαν τα κέρδη από την κερδοσκοπία το ράλι που ακολούθησε τα πιο ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό πήγε πολύ μακριά.

Το κόστος ενοικίασης στις ΗΠΑ εκτινάσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες, ξεπερνώντας κατά μέσο όρο τα 2.000 δολάρια το μήνα για πρώτη φορά και ωθώντας τα ενοίκια πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις. Η ζήτηση για ενοίκια έχει εκτοξευθεί αφού πολλοί επίδοξοι αγοραστές κατοικιών αποσύρθηκαν από την αγορά μετά την άνοδο των επιτοκίων στεγαστικών δανείων.

Οι αμερικανικές μετοχές συνεχίζουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα απέναντι στην πιο απότομη σύσφιξη της Federal Reserve εδώ και μια γενιά, τις θολές προοπτικές κερδών, τις γεωπολιτικές αναταραχές και τους κλυδωνισμούς της προσφοράς. Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό μπορούν να αψηφήσουν τις εξελίξεις, καθώς η παγκόσμια άρση των πρωτοφανών νομισματικών κινήτρων βοηθά να τραβήξουν σχεδόν όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία πίσω στην πραγματικότητα.

Οι μετοχές της χώρας σκαρφάλωσαν πολύ υψηλότερα από τις περισσότερες - φτάνοντας σε μια κορυφή σε σχέση με το τέλος του 2019 που ήταν σχεδόν τριπλάσια από εκείνη για τις υπόλοιπες μετοχές του κόσμου. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι έπεσαν, επίσης πιο σκληρά από τους υπόλοιπους το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά τώρα ηγούνται της ανάκαμψης. Ίσως οι αμερικανικές μετοχές, που κυριαρχούνται αυτές τις μέρες από mega techs, είναι απλά τώρα και η υψηλότερη beta των μεγάλων αγορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ