Εργαζόμενοι της Tesla διακινούσαν "ευαίσθητα" βίντεο που καταγράφηκαν από αυτοκίνητα πελατών

 Εργαζόμενοι της Tesla διακινούσαν "ευαίσθητα" βίντεο που καταγράφηκαν από αυτοκίνητα πελατών

 

Το Reuters  αποκαλύπτει ότι εγγραφές ιδιωτικής κάμερας  από αυτοκίνητα,  κοινοποιήθηκαν σε chat rooms πρώην εργαζομένων,  με ένα από τα βίντεο να δείχνει όχημα από την ταινία του Τζέιμς Μποντ, που ανήκει στον Έλον Μασκ

Η Tesla διαβεβαιώνει τους εκατομμύρια ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων της ότι το απόρρητό τους «είναι και θα είναι πάντα εξαιρετικά σημαντικό ». Οι κάμερες που ενσωματώνει στα οχήματα για να βοηθήσουν στην οδήγηση, σημειώνει στον ιστότοπό της, είναι «σχεδιασμένες από την αρχή για να προστατεύουν το απόρρητό σας».

Ωστόσο, σύμφωνα με αποκάλυψη του Reuters, μεταξύ 2019 και 2022, ομάδες εργαζομένων της Tesla μοιράστηκαν ιδιωτικά μέσω ενός εσωτερικού συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων, μερικές φορές εξαιρετικά "ευαίσθητα" προσωπικά βίντεο και εικόνες που καταγράφηκαν από κάμερες αυτοκινήτων πελατών, σύμφωνα με συνεντεύξεις που έδωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων εννέα πρώην υπάλληλοι.
Μερικές από τις καταγραφές έπιασαν τους πελάτες της Tesla σε ενοχλητικές καταστάσεις. Ένας πρώην υπάλληλος περιέγραψε ένα βίντεο με έναν άνδρα να πλησιάζει ένα όχημα εντελώς γυμνός.

Ένα βίντεο σύγκρουσης το 2021 έδειξε ένα Tesla να κινείται με μεγάλη ταχύτητα σε μια κατοικημένη περιοχή και να χτυπά ένα παιδί που έκανε ποδήλατο, σύμφωνα με άλλο πρώην υπάλληλο. Το βίντεο κοινοποιήθηκε σε γραφείο της Tesla στο Σαν Ματέο της Καλιφόρνια, μέσω ιδιωτικών συνομιλιών του ενός προς άλλον με ρυθμούς «πυρκαγιάς», όπως δήλωσε πρώην υπάλληλος.

Άλλες εικόνες ήταν πιο κόσμιες, όπως εικόνες σκύλων και αστείες πινακίδες που οι υπάλληλοι έκαναν μιμίδια διακοσμώντας τα με διασκεδαστικές λεζάντες ή σχόλια, πριν τις δημοσιεύσουν σε ιδιωτικές ομαδικές συνομιλίες. Ενώ ορισμένες αναρτήσεις κοινοποιήθηκαν μόνο μεταξύ δύο εργαζομένων, άλλες ήταν ορατές από δεκάδες από αυτούς, σύμφωνα με αρκετούς πρώην υπαλλήλους.

Στους οδηγούς ρίχνουν το "μπαλάκι" των ευθυνών για τις κάμερες των Tesla

Η Tesla αναφέρει στη διαδικτυακή σελίδα της «Σημείωση απορρήτου πελατών» ότι «οι εγγραφές της κάμερας παραμένουν ανώνυμες και δεν συνδέονται με εσάς ή το όχημά σας». Ωστόσο, επτά πρώην υπάλληλοι είπαν στο Reuters ότι το πρόγραμμα υπολογιστή που χρησιμοποιούσαν στη δουλειά θα μπορούσε να δείξει τη θέση των καταγραφών – κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να αποκαλύψει πού βρίσκεται ένας ιδιοκτήτης Tesla.

Ένας πρώην υπάλληλος είπε επίσης ότι κάποιες καταγραφές φαίνεται ότι έγιναν όταν τα αυτοκίνητα ήταν σταθμευμένα και κλειστά. Πριν από αρκετά χρόνια, η Tesla θα λάμβανε εγγραφές βίντεο από τα οχήματά της ακόμη και όταν ήταν εκτός λειτουργίας, εάν οι ιδιοκτήτες έδιναν τη συγκατάθεσή τους. Έκτοτε σταμάτησε να το κάνει.
«Μπορούσαμε να δούμε μέσα στα γκαράζ των ανθρώπων και τις ιδιωτικές τους περιουσίες», είπε ένας άλλος πρώην υπάλληλος. «Ας πούμε ότι ένας πελάτης της Tesla είχε κάτι στο γκαράζ του που ήταν χαρακτηριστικό, ξέρετε, οι άνθρωποι θα δημοσίευαν τέτοια πράγματα».

Πριν από περίπου τρία χρόνια, ορισμένοι υπάλληλοι μοιράστηκαν βίντεο ενός μοναδικού οχήματος που ήταν παρκαρισμένο μέσα σε ένα γκαράζ, σύμφωνα με δύο άτομα που το είδαν. Με το παρατσούκλι «Wet Nellie», η λευκή υποβρύχια Lotus Esprit είχε παρουσιαστεί στην ταινία του James Bond του 1977, «The Spy Who Loved Me».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, το είχε αγοράσει για περίπου 968.000 δολάρια σε δημοπρασία το 2013. Δεν είναι σαφές εάν ο Μασκ γνώριζε το βίντεο ή ότι είχε κοινοποιηθεί.

Όπως αναφέρει το Reuters επικοινώνησε με περισσότερους από 300 πρώην υπαλλήλους της Tesla που είχαν εργαστεί στην εταιρεία τα τελευταία εννέα χρόνια και συμμετείχαν στην ανάπτυξη του συστήματος αυτόνομης οδήγησης. Πάνω από δώδεκα συμφώνησαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, όλοι μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το Reuters δεν μπόρεσε να αποκτήσει κανένα από τα κοινά βίντεο ή εικόνες, που πρώην υπάλληλοι είπαν ότι δεν είχαν κρατήσει. Το πρακτορείο ειδήσεων δεν ήταν επίσης σε θέση να προσδιορίσει εάν η πρακτική της κοινής χρήσης ηχογραφήσεων, η οποία συνέβη σε ορισμένα μέρη του Tesla μόλις πέρυσι, συνεχίζεται σήμερα ή πόσο διαδεδομένη ήταν. Ορισμένοι πρώην υπάλληλοι με τους οποίους ήρθαν σε επαφή είπαν ότι η μόνη κοινή χρήση που παρατήρησαν ήταν για νόμιμους εργασιακούς σκοπούς, όπως η αναζήτηση βοήθειας από συναδέλφους ή προϊστάμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ