Διαγωνισμός για 20.000 θέσεις “έξυπνης” στάθμευσης

Διαγωνισμός για 20.000 θέσεις “έξυπνης” στάθμευσης

Ένα φιλόδοξο έργο προκηρύσσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με αντικείμενο την “έξυπνη στάθμευση στις πόλεις της χώρας.

Ο διαγωνισμός αφορά έργο προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση του οποίου οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους 20.000 θέσεις στάθμευσης σε δήμους όλης της χώρας.

Από τεχνολογικής πλευράς το έργο βασίζεται σε λύσεις Internet of Things και περιλαμβάνει:

-Αισθητήρες στάθμευσης που ελέγχουν τη θέση στάθμευσης και μπορούν να τοποθετηθούν στο οδόστρωμα ή το πεζοδρόμιο. Οι οπτικοί αισθητήρες θα μπορούν να ανιχνεύσουν από 10-100 θέσεις στάθμευσης ανά σύστημα ανάλογα με το θέση και το ύψος που είναι εγκατεστημένοι και μπορούν να τοποθετηθούν σε φωτιστικά σώματα ή κτίρια.

-Τεχνολογία Geo-Location, η οποία «οδηγεί» τον οδηγό στην ελεύθερη θέση στάθμευσης μέσω smartphone και τον ενημερώνει για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καιρικά φαινόμενα ή/και τρέχουσες δραστηριότητες του Δήμου, ενώ με την ίδια τεχνολογία ειδοποιείται η αρμόδια δημοτική υπηρεσία για παράνομη κατάληψη της θέσης προκειμένου να προστατεύονται τόσο οι θέσεις των μόνιμων κατοίκων όσο και αυτές που προορίζονται για ΑμΕΑ.

-Εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής (εφαρμογές smartphone, αγορά προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης μέσω sms ή κάρτας).

-Εκπαίδευση του προσωπικού των ΟΤΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ