Αυτοκινητοβιομηχανία: Όχι από την GM στις προτάσεις του συνδικάτου εργαζομένων

 Αυτοκινητοβιομηχανία: Όχι από την GM στις προτάσεις του συνδικάτου εργαζομένων

Η UAW επιδιώκει αύξηση μισθών τουλάχιστον 40% κατά τη διάρκεια της τετραετούς σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής αύξησης 20% μετά την επικύρωση

Η General Motors ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναμένει να προσφέρει στους συνδικαλιστές εργαζομένους υψηλότερους μισθούς, αλλά η εκπλήρωση των φιλόδοξων συμβάσεων των United Auto Workers (UAW), συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αυξήσεων στους μισθούς, θα έβλαπτε την ικανότητα λήψης ορθών επιχειρηματικών αποφάσεων.

Πηγές της εταιρείας και του συνδικάτου ανέφεραν στο Reuters ότι η UAW επιδιώκει αύξηση μισθών τουλάχιστον 40% κατά τη διάρκεια της τετραετούς σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής αύξησης 20% μετά την επικύρωση.

Το UAW είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Detroit Three είχαν κερδίσει κατά μέσο όρο αυξήσεις μισθών 40% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ξεχώρισε τη διευθύνουσα σύμβουλο της GM Mary Barra, η οποία έλαβε 29 εκατομμύρια δολάρια το 2022 ως συνολική αποζημίωση.

Το UAW παρουσίασε τις οικονομικές του απαιτήσεις στη μητρική της Chrysler Stellantis την Τρίτη, την General Motors την Τετάρτη και τη Ford την Πέμπτη, ενόψει της λήξης των σημερινών τετραετών συμβολαίων στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η GM, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, είπε ότι οι προτάσεις «θα απειλούσαν την ικανότητά μας να κάνουμε ό,τι είναι σωστό για το μακροπρόθεσμο όφελος του ομίλου».

Το συνδικάτο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι επιδιώκει διψήφιες αυξήσεις στους μισθούς, συντάξεις καθορισμένων παροχών για όλους τους εργαζόμενους και μικρότερες εβδομάδες εργασίας. Θέλει να καταστήσει μόνιμους όλους τους έκτακτους εργαζομένους στις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ, ουσιαστική αύξηση του χρόνου άδειας μετ' αποδοχών και την αποκατάσταση των παροχών υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων και τις προσαρμογές του κόστους ζωής.

Ο Πρόεδρος του UAW Shawn Fain εξέφρασε την Τρίτη την υποστήριξή του για μια εβδομάδα εργασίας 32 ωρών, κάτω από τις παραδοσιακές 40 ώρες.

Πηγές ανέφεραν ότι το συνδικάτο θέλει οι εταιρείες να συμφωνήσουν με το ισοδύναμο μιας ημέρας άδειας επί πληρωμή την εβδομάδα, σε μια εποχή αυξανόμενων δοκιμών παγκοσμίως τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας.

Η GM είπε ότι μια δίκαιη συμφωνία θα ανταμείψει τους εργαζομένους, αλλά θα επιτρέψει επίσης στην εταιρεία να διατηρήσει τη δυναμική της τώρα και στο μέλλον.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την αμερικανική παραγωγή και τις θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που κυριαρχείται από μη συνδικαλισμένο ανταγωνισμό», δήλωσε η GM.

Ο Φέιν την Τρίτη είπε ότι τα αιτήματα του συνδικάτου ήταν οι «πιο τολμηρές και φιλόδοξες» προτάσεις του εδώ και δεκαετίες.

Ο Φέιν είπε επίσης ότι η UAW πρότεινε να έχει το δικαίωμα να απεργεί για το κλείσιμο εργοστασίων και να εξαλείψει ένα σύστημα αμοιβών δύο επιπέδων βάσει του οποίου οι βετεράνοι προσλαμβάνονται κερδίζουν 25% ή περισσότερο από τους νεότερους εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ