Τσακλόγλου: Η μη καταβολή αναδρομικών σε κάποιους πολίτες οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα

Τσακλόγλου: Η μη καταβολή αναδρομικών σε κάποιους πολίτες οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα

Πότε θα γίνει η καταβολή των χρημάτων σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας.

Η μη καταβολή των αναδρομικών σήμερα σε μια μερίδα πολιτών, οφείλεται σε κάποιο μικρό τεχνικό πρόβλημα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι η καταβολή των χρημάτων θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, ενώ θα υπάρξει όπως διευκρίνισε και σχετική ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ που θα αναλύει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, τόνισε ότι έχει ήδη αναρτηθεί για δημόσιο διάλογο και θα μπει στην πορεία στην κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Εξήγησε μάλιστα ότι το νέο μοντέλο αφορά τους νέους ασφαλισμένους από 1 Ιανουαρίου 2022 και προαιρετικά τους κάτω των 35 ετών, ενώ όπως ανέφερε, δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί - κουμπαράδες και αφού τοποθετηθούν τα χρήματα με τις προτιμήσεις του ασφαλιζόμενου, θα διαχειρίζονται από ειδικούς του ταμείου.

«Η σύνταξη που πρόκειται να τους καταβληθεί, μετά από 30-40 χρόνια, θα είναι βασισμένη στις εισφορές που έχουν καταβάλει και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου.

Ερωτηθείς για τον λόγο της αλλαγής στις επικουρικές συντάξεις, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «Αυτή τη στιγμή των σύστημα και των κύριων και των επικουρικών συντάξεων είναι το λεγόμενο διανεμητικό, δηλαδή οι νυν εργαζόμενοι πληρώνουν τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων. Λόγω της δημογραφικής γήρανσης που παρατηρείται και η οποία πρόκειται να επιδεινωθεί κιόλας τις επόμενες δεκαετίες, αν παραμείνουμε σε αυτό το σύστημα είναι σαν να ζητάμε από τους εργαζόμενους να συνεισφέρουν όλο και μεγαλύτερό κομμάτι του μισθού τους».

Επεσήμανε επίσης ότι «Αυτό το σύστημα πέρα από το ότι είναι λιγότερο ευάλωτο στον δημογραφικό κίνδυνο έχει κι άλλα πλεονεκτήματα για παράδειγμα με την αποταμίευση που δημιουργείται δημιουργούνται πόροι για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ