Το... δοσολόγιο για την πληρωμή των αναδρομικών εισφορών

Διπλά ειδοποιητήρια σε 250.000 ασφαλισμένους για τουλάχιστον 8-9 μήνες

Το... δοσολόγιο για την πληρωμή των αναδρομικών εισφορών

Ναι, πάνω από 250.000 επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για εισφορές επικούρησης και πρόνοιας (για να πάρουν κάποια στιγμή ένα εφάπαξ). Θα τους κάνουμε όμως... ευκολίες πληρωμής. Πολλές και άτοκες δόσεις.

 

Αυτή την απάντηση δίνει το υπουργείο Εργασίας σε μηχανικούς, ιατρούς και άλλες ειδικότητες επαγγελματιών οι οποίες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην αναδρομική επίθεση εισφορών του υπουργείου Εργασίας. Ποια θα είναι η διευκόλυνση προς τους επαγγελματίες οι οποίοι θα φτάσουν να αποδίδουν ακόμη και πάνω από το 35% των καθαρών κερδών τους για να εξασφαλίσουν στοιχειώδη ασφαλιστικά δικαιώματα; Τόσες δόσεις (συν μια) όσο πάει πίσω και η αναδρομικότητα. Δηλαδή:

  1. Αν τα ειδοποιητήρια σταλούν μέσα στον Αύγουστο (κάτι δύσκολο καθώς ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες) τότε οι ασφαλισμένοι θα έχουν οκτώ μήνες στη διάθεσή τους για να πληρώνουν τα αναδρομικά. Σε αυτό το διάστημα, θα καταβάλλουν δηλαδή και τα τρέχοντα (με βάση τον νέο αυξημένο συντελεστή καθώς πλέον θα αναζητούνται και οι εισφορές για την επικούρηση και την πρόνοια) αλλά και τα αναδρομικά
  2. Αν τα ειδοποιητήρια σταλούν μέσα στον Σεπτέμβριο, τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε 9 μήνες κ.ο.κ.

Το που θα πάει ο συντελεστής εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών –τη στιγμή μάλιστα που επίκειται και αναπροσαρμογή των τελικών ποσών βάση των δηλωθέντων εισοδημάτων του 2016, είναι προφανώς το κρίσιμο ερώτημα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας από την οποία προκύπτει και το καινούργιο δοσολόγιο για τα αναδρομικά, έχει ως εξής:

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την επιβολή δήθεν "νέου" χαρατσιού στους αυτοαπασχολούμενους, ενημερώνει ότι οι εισφορές 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% για το εφάπαξ έχουν θεσμοθετηθεί, στη βάση της ισονομίας, επί του εισοδήματος από εργασία, με το Ν. 4387/2016.

Και ισχύουν, όπως είναι γνωστό, από την 1/1/2017 για όλους όσοι είχαν και έχουν σχετικές "καλύψεις". Καμιά πρόσθετη επιβάρυνση ή αλλαγή δεν επέρχεται με εξαίρεση κλάδους στους οποίους ίσχυαν κοινωνικοί πόροι που, στο πλαίσιο του νόμου, υποκαθίστανται πλέον από εισφορές.

Σε ό,τι αφορά τις ...προκαταβολικές επικρίσεις για "αναδρομικά χαράτσια", πρέπει να σημειωθεί ότι:

- Στο παρελθόν, επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων, η αναδρομικότητα ήταν...καθεστώς. Μία φορά το χρόνο πλήρωναν οι δικηγόροι, δυο φορές το χρόνο οι μηχανικοί κοκ ενώ οι βενζινοπώλες, με απόφαση του 2014 (Β 1270/2014), κλήθηκαν να καταβάλουν στο επικουρικό (ΤΕΑΠΥΚ) αναδρομικά από την 1/12/2012 μηνιαία εισφορά 6% επί του ποσού της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία κατατάσσονταν σε αντικατάσταση του πόρου 4,95 τις χιλίοις που απέδιδαν ανά λίτρο υγρών καυσίμων που πωλούσαν.

- Αντίθετα, οι εισφορές του ΕΤΕΑΕΠ θα βεβαιωθούν με καθυστέρηση εξ´ αιτίας της έλλειψης "καθαρών" μητρώων (κάθε κλάδος εμφάνιζε ακόμη και 5 διαφορετικά αρχεία) που από φέτος για πρώτη φορά δημιουργούνται.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα υπάρξει μέριμνα για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής - σε πολλές δόσεις - των μηνιαίων εισφορών που αντιστοιχούν. Οι οφειλόμενες εισφορές θα καταβληθούν σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες που έχουν διανυθεί από την αρχή του έτους και μέχρι τον επόμενο μήνα από την κοινοποίηση του ειδοποιητηρίου πληρωμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ